17.8 C
Dubrovnik
Subota, 27 travnja, 2024
NaslovnicaVijestiNOVO NA PELJEŠCU Muzej vinogradarstva i vinarstva – Putniković

NOVO NA PELJEŠCU Muzej vinogradarstva i vinarstva – Putniković

Muzej vinogradarstva i vinarstva – Putniković, razvio se iz ideje i incijative pokrenute 2012. godine od strane tadašnjeg upravitelja Poljoprivredne zadruge Putniković Joza Rabušića i vinskog stručnjaka i kolekcionara Želimira Bašića, sa željom da to bude prvi hrvatski muzej vina.

Veliku ulogu u stvaranju predispozicija za razvoj Muzeja imala je Dubrovačko-neretvanska županija, općina Ston kao i Regionalna razvojna agencija DUNEA. Ustrajan trud i rad na prikupljanju građe kao i osmišljavanju muzejskog sadržaja prepoznat je od strane Ministarstva kulture i medija koje je 11. srpnja 2023. donijelo Rješenje kojim je utvrđeno da postoje svi zakonski uvjeti za osnivanjem Muzeja vinogradarstva i vinarstva – Putniković.

Tim činom, Muzej je kao ustrojbena jedinica Poljoprivredne zadruge Putniković dobio svoj pravni okvir, te će ubuduće i formalno obavljati muzejsku djelatnost.

Uz Pomorski muzej u Orebiću, Muzej vinogradarstva i vinarstva Putniković time je postao drugi od strane Ministarstva prepoznati baštinski subjekt na poluotoku Pelješcu zadužen za očuvanje i prezentaciju lokalne i regionalne materijalne i nematerijalne kulture iz perspektive vinogradarstva i vinarstva.

Posebnu čast djelatnicima Zadruge ukazala je ministrica kulture i medije Nina Obuljen Koržinek kao i ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Anuška Deranja Crnokić koje su uz pratnju općinskog načelnika Vedrana Antunice u nedjelju 30. srpnja 2023. posjetile prostore Muzeja pružajući otvorenu potporu svim daljnjim aktivnostima i programima koji će doprinijeti novoj afirmaciji Pelješca na kulturnoj karti županije ali i Hrvatske – pišu iz novog Muzeja.

Drage goste u prostorima Muzeja srdačno su dočekali i pozdravili upravitelj Poljoprivredne zadruge Putniković Ivo Đuračić i viši kustos Ivica Kipre koji ih je kroz stručno vodstvo upoznao sa postavom, predmetima i kontekstom programa i rada muzeja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA