37. majski muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski"

JEDINSTVENI ZVUCI "KATARININA CJELOVA"
  
Koncertom laureata Vjesnikove nagrade za glazbu "Josip Štolcer Slavenski" za 2009. godinu u četvrtak navečer u čakovečkoj zgradi Scheier završen je ovogodišnji 37. majski muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski".
 
Vjesnikov laureat za glazbu, drugi put u povijesti ove nagrade (!), je istaknuti hrvatski skladatelj i dirigent međunarodnog ugleda Mladen Tarbuk, a nagrađen je za skladbu "Katarnin cjelov" (Kate"s Kiss), koju je na večeri laureata na klaviru izvela Katarina Krpan. Čakovečki dio nagrade - Zlatni grb grada Čakovca laureatu je uručio dogradonačelnik Čakovca Veselin Biševac.
  
Nagrada će Mladenu Tarbuku biti uručena na Vjesnikovim danima tijekom lipnja, zajedno s ostalim Vjesnikovim nagradama za hrvatska kulturna postignuća. Laureatu je u četvrtak navečer čestitala kazališna kritičarka Helena Braut, zamjenica urednice kulture dnevnog lista Vjesnik.
 
Odluku o dodjeli Vjesnikove nagrade za glazbu "Josip Štolcer Slavenski" za 2009. godinu Mladenu Tarbuku, za skladu "Katarinin cjelov" za klavir solo, jednoglasno je donio ocjenjivački sud Vjesnikove nagrade predvođen predsjednikomŽeljkom Brkanovićem i članovima Erikom Krpan, Mladenom Janjaninom, Ivom Lovrec Štefanović i Mirtom Špoljarić, koja je pročitala obrazloženje žirija.
 
"Kompaktnost glazbenog izričaja, cjelovitost ideje i realizacije, a napose fantastična razina autorske introspekcije, koju Tarbuk uspijeva na jedinstven način pretočiti u samo jedan instrument i samo jednog izvođača, presudilo je u korist Tarbukove skladbe "Katarinin cjelov". No taj instrument nije osamljen, jer iz njega izvire čitav spektar raznolikih zvučnosti koje je moguće dobiti iz klavira, a koje Tarbuk savršeno poznaje. Taj je klavir katkad potpuno ogoljena jedinka, a katkad zvuči poput čitavog orkestra. Upravo se u tom otkriva Tarbuk kao majstor umijeća instrumentacije i orkestracije. Djelo je umreženo izvanglazbenim poticajima, nastojeći kroz pet opsežnih stavaka u trajanju od sat vremena sažeti u jedan glazbeni i životni put Katarine Krpan kojoj je skladba posvećena.
 
Napisati glazbu za klavir i solo u trajanju od sat vremena, i to takve razine individualizma i kvalitete u međusobnoj neraskidivoj vezi, jedinstven je slučaj u hrvatskoj klavirskoj literaturi. Sve su to elementi koji su izdvojili Tarbukovu skladbu iz užeg kruga četiriju prošlogodišnjih vrlo uspjelih skladbi hrvatskih autora", stoji u obrazloženju žirija.
  
37. majski muzički memorijal "Josip Štolcer Slavenski" svečano je otvoren u utorak u čakovečkom Centru za kulturu. Održan je koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mladena Tarbuka, dok je na violini svirao Sergej Evseev. Iste je večeri otvorena i izložba crteža Krešimira Hlebeca "Tijelo odsutnosti". U srijedu je održan koncert u zgradi Scheier studenata Muzičke akademije iz Zagreba i mađarskog klavirista Laszla Baranyaya. Koncert je organiziran u suradnji s mađarskim veleposlanstvom u Zagrebu. Pokrovitelji Memorijala su Ministarstvo kulture RH, Međimurska županija i Grad Čakovec.
 
Memorijal je nazvan po hrvatskom skladatelju Josipu Štolceru Slavenskom, rođenom u Čakovcu 1896. godine.
   
Njegov opus čini 190 djela, a nadahnuće za njihovo skladanje Slavenski je našao u međimurskom narodnom melosu. U čast Slavenskom i njegovom djelu, u Hrvatskoj je 1970. osnovana Vjesnikova godišnja nagrada za glazbu "Josip Štolcer Slavenski".
 
KARMEN GUMBAS
 
VJESNIK, 07.05.2010.