Zarez - BQ 4 / Biennale KvadRIlaterale 4.

BQ 4 / BIENNALE KVADRILATERALE 4
   
Niotkuda /Out of Left Field
Kustosica: Jovana Stokic
Voditeljica projekta: Ksenija Orelj, kustosica MMSU
Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
11. studenog - 23. prosinca 2011.
   
Biennale Kvadrilaterale ulazi u svoju šestu godinu. Kreiran je 2005. godine s fokusom na suvremene umjetničke prakse susjednih zemalja, Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije. Svakim novim izdanjem Bijenale se mijena u strukturi i koncepciji. Prvi BQ promišlja relativizam i mogućnosti sumjerljivosti različitih sustava, drugi krizu kulturnog heroja, a treći uglove i sjecišta medijske umjetnosti te određenja globalnog i lokalnog, virtualnog i realnog. Od trećeg, medijskog Bijenala, manifestacija nastoji proširiti nacionalne granice prihvaćajući izazov istraživanja pluralnog i nomadskog karaktera suvremene umjetnosti. Raste sagledavanjem svog regionalnog fokusa u široj međunarodnoj i multilateralnoj slici, te propitivanjem svojih veza s konkretnim okruženjem, Rijekom kao gradom domaćinom, lokalnom publikom i umjetničkom scenom. Pri tom Muzej postaje prostor testiranja odnosa institucije, umjetnosti i publike, afirmacije i negacije postojećih vrijednosti, artikulirajući aktualne poglede na institucionalna ograničenja, ali i na različite načine kako bi im se moglo odoljeti.
 
BQ4: Niotkuda - Out of Left Field
 
Naziv izložbe poziva se na stranu američku frazu - out of left field - koja potječe iz bejzbola, a znači iznenada, iz neočekivanog izvora ili smjera. Na isti način, kustoski koncept za ovaj Bijenale nastoji ukazati na taj element iznenađenja, ali i aludirati na političke i ideološke sfere. Predstavljeni umjetnici usmjereni su na oponašanje strategije nesvrstanosti, pri čemu se, počevši s najjačom individualnošću, uspostavlja mogućnost koegzistencije. Umjetnici predstavljaju radove u svim medijima putem snažnog dijaloga s umjetnošću performansa.
 
Današnji performeri nastavljaju postavljati kritička pitanja o sakupljanju, recepciji i očuvanju efemernih radova: kako suvremena umjetnost 21. stoljeća naručuje, izlaže i čuva takva djela? Kako se radikalne prakse, koje često nadahnjuju performere, mogu prikazati u muzejskom i galerijskom kontekstu? Kako promjenjiva uloga umjetničke institucije kao živoga kulturnog središta utječe na oblikovanje predodžbi umjetnika o performansu? Može li„muzejski održiv" performans ostati radikalan i provokativan poput pionirskih performansa sedamdesetih, organiziranih izvan institucionalnog konteksta?
 
Izložba je zamišljena kao dinamički narativ koji sažima različite strategije performansa, a one prevode njegovu prolaznu prirodu u instalacije, filmove, videa i fotografije.
 
Uz izložbu se izvodi popratni program o načinima predstavljanja, izvođenja / izlaganja performansa i modelima komunikacije s publikom, o pojedinim historijskim performansima i problematici historizacije i dokumentiranja. Program koji propituje prisutnost umjetnika, status i odnos performansa danas, odvija se petkom u Muzeju.
 
Nadamo se pozdraviti i razgovarati sa:
Ivana Bago (Zagreb), Vlasta Delimar i Milan Božić (Zagreb), Tevž Logar (Galerija ŠKUC, Ljubljana), Suzana Marjanić (Zagreb), Mara Vujić (Mesto Zensk, Ljubljana), Gaby Wijers (NIMk, Amsterdam, WHW (Zagreb)
  
Projekt su podržali:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Grad Rijeka
Primorsko goranska županija
Strabag d.o.o.
Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Rijeka
Zajednica Crnogoraca Primorsko goranske županije, Rijeka
 
Zahvale:
Location One, New York
NIMk, Amsterdam
 
 
4. biennale Kvadrilaterale (BQ) ,
Niotkuda /Out of Left Field
 
Otvorenje: petak, 11. studenoga 2011. u 18 sati.
Na otvorenju će performanse izvesti Milijana Babić, Lilibeth Cuenca Rasmussen, Maria Jose Arjona, Božena Končić Badurina, Sandra Sterle.
 
U subotu, 12. studenog u 12 sati performans će na Korzu izvesti Marta Jovanovic, a razgovori s umjetnicima i kustosicom održat će se u 18 sati u Muzeju.
 
Paralelni program Bijenala pratite na www.mmsu.hr.
Izložba je otvorena do 23. prosinca 2011.
Radno vrijeme: utorak - petak, 10-13 i 17-20 sati; subota, 10-13 sati
Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II, Rijeka
 
Umjetnici:
Milijana Babić
Davide Balliano
Paolo Canevari
Lilibeth Cuenca Rasmussen
Joan Jonas
Maria Jose Arjona
Marta Jovanovic
Anna Fabricius
Albert Heta
Vlatka Horvat
Sanja Iveković
Božena Končić Badurina
Nika Oblak & Primož Novak
Jenny Perlin
Ana Prvacki
Vladimir Nikolić
Sandra Sterle
Nebojša Šeric - Soba
Jelena Tomašević
 
ZAREZ, 13.10.2011.