Novi list - Izložba hrvatske karikature u Norveškoj

U galeriji Avisgtegnernes Hus (Galerija karikatura op.a.) u turističkom gradiću Drobaku kraj Osla, otvorena je izložba hrvatske karikature, na kojoj će se do 30. listopada, prvi put u nekoj od skandinavskih zemalja, predstaviti stotinjak karikatura tridesetak ponajboljih hrvatskih autora.
  
Izložba, organizirana u suradnji Hrvatskog društva karikaturista i Hrvatsko-norveškog društva, održava se od 10. rujna u jednoj od mnogih galerija u tom gradiću, klasičnoj norveškoj drvenoj kući tipičnoj za Drobak i elitne četvrti Osla.
 
Uz predstavnike galerije, izložbu su otvorili Torbjoern Barslett, predsjednik Norveško-hrvatskog društva, Tomislav Zoričić predsjednik Hrvatsko-norveškog društva, Davor Trgovčević predsjednik Hrvatskog društva karikaturista i Danijela Pavičević-Krajač iz hrvatskog Veleposlanstva u Oslu.
 
Dopredsjednik Hrvatskog društva karikaturista Milan Lekić-Lex, koji se specijalizirao za brzopotezne portretne karikature, na otvorenju je nacrtao čak četrdesetak gostiju, a tada su predstavljena i hrvatska vina te turistički propagandni materijali o Hrvatskoj.
  
Hrvatsko društvo karikaturista izvijestilo je kako su već idući dan nakon otvorenja u norveškim novinama objavljeni pohvalni članci o izložbi, te kako postoji mogućnost da se nakon zatvaranja preseli u Švedsku, kao i da se norveški karikaturisti predstave u Hrvatskoj.
  
Na izložbi su predstavljeni radovi, među ostalima, Midhata Ajanovića, Frana Cebala, Miroslava Georgijevskog, Miroslava Gerenčera, Ljubice Heidler Đaković, Nenada Jankovića, Nikole Listeša, Mojmira Mihatova, Svetislava Pinjuha, Zdenka Puhina, Srećka Puntarića, Nataše Rašović, Ota Reisingera, Nika Titanika, Božidara Vukelića.
  
Uz kratku povijest hrvatske karikature u katalogu, objavljenom na norveškom i engleskom jeziku, svaki je autor predstavljen jednim radom, a na izložbi i životopisom u nekoliko rečenica.
 
Izložba hrvatske karikature u Norveškoj organizirana je uz potporu Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Hina
 
NOVI LIST, 19.09.2011.