Otvoren međunarodni sajam knjiga u Leipzigu

MARTINU POLLACKU URUČENA NAGRADA EUROPSKOG RAZUMIJEVANJA
 
Dodjelom Leipziške nagrade europskog razumijevanja austrijskom spisatelju Martinu Pollacku u Leipzigu je u srijedu navečer otvoren Međunarodni sajam knjiga.
 
Stručni žiri dodjelu nagrade austrijskom spisatelju Martinu Pollacku obrazložio je, između ostalog, i Pollackovim povijesnim reportažama koje "govore i o sadašnjosti“. Leipzišku nagradu europskog razumijevanja 2005. godine dobila je hrvatska spisateljica Slavenka Drakulić.
 
Sajam je službeno otvoren jučer i traje do nedjelje. Ove godine na sajmu izlaže 2.150 izlagača iz 36 zemalja. Paralelno sa sajmom održava se i književni festival 'Leipzig čita", na kojemu će 1.500 autora na više od 2.000 javnih čitanja predstaviti svoja djela.
 
Leipziški sajam knjiga posljednjih se godina pojačano okreće zemljama jugoistočne Europe. Ove je godine posebno težište na književnosti iz Srbije.
Hrvatska, čija se književnost 2008. nalazila u središtu događaja Leipziškog sajma knjiga, ove godine nastupa sa štandom Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske. Hrvatski štand financiran je sredstvima Ministarstva kutture i Hrvatske gospodarske komore.
 
Voditeljica hrvatskog nastupa Eugenia Ehgartner istaknula je kako će na sajmu, između ostalih, nastupiti Ivana Simić Bodrožić, Ivana Šojat Kuči, Nikica Gilić, Olja Savičević, Nada Gašić, Dalibor Cikojević. Edo Popović i Marinko Koščec.
 
Međunarodni sajam knjiga u Leipzigu je jedno od najvećih strukovnih okupljanja na svijetu, a do početka Drugog svjetskog rata bio je značajniji od Frankturtskog sajma knjiga.
 
Na sajmu u Leipzigu posebice su zastupljeni manji izdavači. (Hina)
 
GLAS ISTRE, 18.03.2011.