Počeli 21. Marulićevi dani

Slika Novi list
ZLATKU SVIBENU "MARIN DRŽIĆ" ZA NAJBOLJI DRAMSKI TEKST U 2010. GODINI
                                                                                                                     
U osam dana bit će izvedeno osam predstava što ih je, među 40 prijavljenih za taj festival, odabrala dramaturginja i kritičarka Gordana Ostović.
 

FOTO: NOVI LIST

   
Dodjelom nagrade Ministarstva kulture "Marin Držić" za najbolji dramski teksti na hrvatskom jeziku u 2010. godini, koja je uručena Zlatku Svibenu za dramu "Odsjev magle", na pozornici splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) počeli su u utorak 21. Marulićevi dani - festival hrvatske drame i autorskog kazališta.
 
U osam dana bit će izvedeno osam predstava što ih je, među 40 prijavljenih za taj festival, odabrala dramaturginja i kritičarka Gordana Ostović .
 
Večeras je Zagrebačko kazalište mladih izvelo prvu natjecateljsku predstavu "Ovo bi mogla biti moja ulica", autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačević .
  
Otvarajući 21. Marulićeve dane, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audio-vizualnu djelatnost Srećko Šestan je rekao kako zahvaljujući Marulićevim danima, po najnovijim podacima, sada u hrvatskim kazališnim kućama čak 58 posto cjelokupnoga repertoara čine predstave hrvatskih autora, a prije desetak godina ih je bilo 20-ak posto.
 
Šestan, koji je na otvorenju ujedno bio i izaslanik ministra kulture mr. Jasena Mesića , izrazio je želju da ovogodišnji tekstovi drama nagrađenih priznanjem "Marin Držić" što prije budu izvedeni na pozornicama naših kazališnih kuća.
 
U obrazloženju za prvonagrađenoga Zlatka Svibena navedeno je da je on "samozatajni erudit, istinski prvosvećenik teatarske prakse i teorije i svestrani znalac svjetske i hrvatske književne povijesti" te da u drami "Odsjaj magle" majstorski isprepleće zbilju i maštu, sadašnjost i prošlost, život i glumište, san i javu.
 
Dodijeljene su i dvije druge nagrade "Marin Držić", a dobitnici su Jasen Boko za dramu "O kupusu i bogovima" i Irena Škorić za dramu "Libreto". Osim toga, dodijeljene su i tri treće nagrade "Marin Držić": Hrvoju Hitrecu za dramu "Asasin" (urbana bajka), Marijani Noli za "Dubrovačke legende" (Grad snova) i Karmeli Špljarić za dramu "Nula kuna po minuti". Hina
 
NOVI LIST, 26.04.2011.