Zadarski list - Konzervatorsko-restauratorska struka predstavila svoj rad

U MUZEJU ANTIČKOG STAKLA OTVORENA IZLOŽBA PLAKATA 3. SUSRETA SEKCIJE RESTAURATORA I PREPARATORA HRVATSKOG MUZEJSKOG DRUŠTVA
 
Vrhunski restauratori i preparatori hrvatskih muzeja okupili su se jučer u Muzeju antičkog stakla u Zadru na 3. susretu sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva. Već tradicionalni susret otvoren je Izložbom plakata Sekcije postavljenom u Maloj dvorani Muzeja. 44 plakata od 44 autora iz 17 hrvatskih muzeja prikazuje proces restauracije muzejskih predmeta različitog materijala i starosti, a izložba je popraćena i bogatim katalogom. Uz ravnatelja MAS-a dr. sc. Ivu Fadića na otvorenju su govorili Damir Doračić, koordinator izložbe i kongresa, a ujedno i predsjednik Sekcije restauratora i preparatora HMD-a, Slađana Latinović, autorica kataloga izložbe, a izložbu je službeno, u ime Ministarstva kulture RH i ministra kulture mr. Jasena Mesića, otvorila pročelnica Konzervatorskog odjela u Zadru Anastazija Magaš.
  
Uz ovogodišnji susret Sekcije restauratora i preparatora HMD-a, ova Sekcija u Zadru je gostovala i prva dva puta, prve godine s izložbom plakata u Donatu, a prošle je godine izložba također organizirana u MAS-u.
 
Doračić je u kratkom obraćanju istaknuo kako mu je posebno drago da se ovaj susret održava u Zadru, gradu kulture i povijesti, a zatim je riječ preuzela autorica kataloga izložbe Slađana Latinović.
 
- Koncepcija izložbe osmišljena je isto kao i u katalogu, prema vrsti materijala. Zastupljana su 44 plakata od isto toliko autora iz 17 hrvatskih muzeja, a posebno mi je drago da imamo i dva gostovanja iz Slovenije. Ove godine uključili su se i neki novi ljudi i muzeji, a nadam se da će ta brojka iduće godine još porasti, rekla je na otvorenju izložbe Slađana Latinović.
 
Na samom kraju riječ je preuzela Anastazija Magaš koja je i službeno otvorila izložbu plakata.
 
- Zadar je grad povijesti i kulture, ali i bogatstva restauratorskih radova i stoga je izuzetno dobro da se takav događaj organizira ovdje. Nadam se da će se ta tradicija nastaviti i stoga mi je čast da mogu ovu izložbu proglasiti otvorenom, kazala je Magaš.
 
Ove godine uz samu izložbu u sklopu susreta organiziran je i manji kongres restauratora i preparatora na kojem je sudjelovalo 60-ak sudionika. Tako su jučer organizirana i tri predavanja u maloj dvorani MAS-a, aktualni sat u kojem se razgovaralo o trenutnim problemima struke te filmska večer nakon koje su gosti razgledali Muzej stakla. Danas je na rasporedu predviđen obilazak Nina i arheološkog pronalazišta Asserie za sudionike kongresa kojim se ovaj 3. susret i završava.
 
VALENTINA MLAĐEN
    
ZADARSKI LIST, 29.04.2011.