Novi list - Laureati Rafael Moneo i Kazuyo Seijima

DANI ORISA
   
Istaknuti arhitekti - Španjolac Rafael Moneo i Japanka Kazuyo Seijima laureati su nagrada "Oris Ytong" koje su i primili na jučerašnoj svečanosti u KD "Vatroslav Lisinski" gdje se održavaju 11. "Dani Orisa" - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe. Rafael Moneo primio je Nagradu "Oris Ytong" za izuzetan stvaralački doprinos arhitekturi, a Kazuyo Seijima Nagradu "Oris Ytong" za izuzetno arhitektonsko otkriće - projekt umjetničkih kuća na malome japanskom otoku Inujima.
  
Dvodnevni, i već tradicionalni, simpozij organiziraju tvrtka "Arhitekst" i udruga "ORIS - Kuća arhitekture" koja je ove godine dodijelila nagrade u suradnji s tvrtkom Ytong, čiji je direktor Robert Vujnović izrazio zadovoljstvo što je ta tvrtka zlatni sponzor nagrade. Nagrada je autorski rad glasovitog portugalskog arhitekta Alvara Size.
 
Laureatima je osobno čestitao i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo činjenicu da se radi o nagradama koje im je dala struka. Predsjednik Josipović je, uz ministra kuture Jasena Mesića, i visoki pokrovitelj "Dana Orisa". Čestitke su im uputili i veleposlanik Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj Rodrigo Aguirre de Carcer y Garcia del Arenal te japanski veleposlanik u Hrvatskoj Yoshio Tamura.
 
Rafael Moneo Valles, rođenje 1937, a Pritzkerovu nagradu dobio je 1996. Kazuyo Sejima rođena je 1956, a zajedno sa svojim partnerom Ryue Nishizawom dobila i najvažniju arhitektonsku nagradu Pritzker 2010, pa Zlatnoga lava na Venecijanskom bijenalu. Osim laureata Monea, prezentacije su održali i španjolski kritičar arhitekture Luis Fernandez-Galiano te istaknuti ruski arhitekt Alexander Brodsky. Hina
 
 
NOVI LIST, 22.10.2011.