Kronika požeško-slavonska - 32. regionalna smotra puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

JEDINSTVEN DOŽIVLJAJ ORKESTRA OD 500 GLAZBENIKA
 
Članovi gradske glazbe „Trenkovi panduri“ u nedjelju su bili domaćini tradicionalne Smotre puhačkih orkestara Slavonije i Baranje koja je okupila 500-ak glazbenika iz 16 puhačkih orkestara.
 
Jedinstven doživljaj na središnjem baroknom Trgu svetog Trojstva glazbenici su priuštili okupljenim Požežanima zajedničkom izvedbom dviju popularnih puhačkih skladbi. Na ovogodišnjoj su smotri prvi put sudjelovali i gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine koji ove godine, baš kao i Požežani obilježavaju visoku, 130. obljetnicu rada.
 
Ovogodišnja 32. po redu Smotra puhačkih orkestara održana je pod pokroviteljstvom grada Požege i Požeško slavonske županije, te uz potporu Ministarstva kulture. Pozdravljajući okupljene predsjednik Saveza puhačkih orkestara i voditelj Trenkovih pandura Mirko Čačić podsjetio je na dugu tradiciju puhačke glazbe u Požegi.
 
- Ovo je trenutak da se bar nakratko sjetimo ljudi koji su zaslužni za razvoj puhačke glazbe u nas. Vilim Just tako je još davne 1861. godine osnovao glazbu ali i pjevački zbor koji će iduće godine proslaviti 130. obljetnicu. Za našu je glazbu zanimljiv i barun Franjo Trenk koji nije bio porijeklom iz ovih krajeva, a umro je govoreći ja sam Slavonac - rekao je Čačić.
 
Smotru je otvorio i gostima ugodan boravak poželio i požeški gradonačelnik Zdravko Ronko zahvaljujući se ujedno svima koji su  došli na ovu tradicionalnu smotru amaterskih puhačkih orkestara. - U godini u kojoj obilježavamo 130. obljetnicu gradske glazbe i 270. godina od osnutka Trenkove regimente koja je prva u vojsku uvela glazbu želim se zahvaliti i našim Trenkovim pandurima koji njeguju puhačku glazbu i koji punih 130. godina više od stoljeća rade na promicanju glazbe koju vole ali i grada Požege - rekao je Ronko.
 
Sa održanom su smotrom članovi gradske glazbe „Trenkovi panduri" započeli ujedno obilježavanje visoke 130. obljetnice Gradske glazbe, ali i proslavu 270. obljetnice od osnivanja Trenkove pandurske regimente u sklopu koje je djelovala prva vojna glazba Europe.
 
Orkestri su se predstavili Požežanima i svečanim mimohodom ulicama grada uz zvuke koračnica i popularnih skladbi, a smotra je nastavljena u vatrogasnom domu natjecateljskim dijelom u kojem se svaki orkestar predstavio 15-minutnim koncertom. Na smotri su nastupili Puhački orkestar „Češke besede" Međurić, Gradska glazba Đurdenovac, Puhački orkestar Kutjevo, Gradska glazba Slatina, Puhački orkestar Vinkovci, Gradska glazba Županja, Puhačka glazba DVD Petrijevci, Puhački orkestar DVD Retfala, Puhački orkestar Vukovar, Puhački orkestar DVD Valpovo, Gradska glazba Nova Gradiška, Puhački orkestar DVD Đakovo, Gradska glazba Virovitica, Limena glazba Željezničar SI. Brod i Gradska glazba Našice (V.Re. i V.Pr.)
    
KRONIKA POŽEŠKO-SLAVONSKA, 14.04.2011.