Šibenski list - Započinje obnova sjevernih zidina tvrđave

Kninski muzej nastavlja s obnovom zidina kninske tvrđave. Od Ministarstva kulture dobiveno je 200 tisuća kuna kojima će se financirati obnova sjevernih zidina. Do sada je u obnovu zidina najveće tvrđave u Hrvatskoj utrošeno 1,8 miljuna kuna.
 
- Nakon provedenog postupka javne nabave odabran je izvođač radova, Minigradnja iz Vodica i ovih dana bi trebala krenuti obnova zidina u dužini od 30 metara i to od kontrafornog zida do dijela tvrđave nasuprot sjevernom dijelu brda Spas. Obnovu će sa 200 tisuća kuna financirati Ministarstvo kulture - izvijestio nas je ravnatelj Kninskog muzeja Zvone Jelić.
 
Prije nego se 2004. godine krenulo s obnovama zidina, tvrđava je geodetski i arhitektonski snimljena i dobivena je dozvola Konzervatorskog zavoda. Obnova će uglavnom uključivati ispiranje zidova te skidanje staroga i stavljanje novoga vezivnog tkiva, odnosno fuga. Na pojedinim mjestima, ovisno o stručnoj progeni, zidine će se razgraditi i ponovno ozidati, kao što je to bio slučaj s četvrtastom kulom.
 
Ministarstvo kulture je u zadnjih sedam godina u obnovu zidina kninske tvrđave utrošilo 1,8 milijuna kuna.
 
I. ŠIMIĆ
 
 
ŠIBENSKI LIST, 20.10.2011.