Glas Istre - Festival Perforacije u SAD-u

Festival Perforacije, posvećen promociji i osnaživanju nezavisne kulturne scene, gostovat će od 11. do 21. ožujka u New Yorku gdje će se predstaviti neke od vodećih suvremenih izvedbenih umjetnika i umjetničkih skupina iz Hrvatske i okolnih zemalja, izvijestili su organizatori festivala, udruga Domino. Festivalski program obuhvatit će dvanaest produkcija i više od pedeset umjetnika iz Bugarske, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, koji će se tijekom deset dana predstaviti u njujorškom kazalištu La MaMa, koje je partner ovogodišnjih "Perforacija".
  
U New Yorku će se predstaviti nekoliko predstava koje su ujedno i američke premijere. Na programu su, među ostalim, djela kazališne skupine BADco., koja će Hrvatsku predstavljati i na Venecijanskom bijenalu, potom srpske redateljice Sanje Mitrović, nedavne dobitnice prestižne nagrade BNG Nieuwe Theatre za režiju i slovenska predstava Olivera Frljića "Proklet bio izdajica svoje domovine". "Perforacije" će u New Yorku predstaviti i rad slovenskih skupina Via Negativa i Mini Teatra, te instalacije Petre Kovačić, Željka Zorice i Igora Josifova. Festival se zatvara 21. ožujka uz razgovor o stanju umjetnosti na području Balkana koja će se održati na prestižnoj The New School for Social Research.
  
Gostovanje u New Yorku održava se uz potporu fondacija i institucija, Trust for Mutual Understanding, Dance Theater Workshop's Suitcase Fund, FACE Croatia, hrvatskog Ministarstva kulture i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, slovenskog Ministarstva kulture, Ureda za kulturu Ljubljane, Ureda za kulturu Grada Zagreba, Turističke zaajednica Grada Zagreba, Grada Splita. (H)
  
GLAS ISTRE, 26.02.2011.