Iza nevrijednih slikarija rad Rangerovih učenika

Slika Večernji list

PRVI PUT SKINUTA JE BAROKNA PROPOVJEDAONICA 
 

Propovjedaonica je odvezena u Restauratorski centar u Ludbregu, a stručnjaci Restauratorske radionice Ksaver iz Zagreba nastavljaju s obnovom freski iz sredine 18. stoljeća.
  

FOTO: VEČERNJI LIST

  
Prvi put od svoga postavljanja, procjenjuje se, oko 1750. godine, sa zida ivanečke župne crkve sv. Marije Magdalene skinuta je drvena barokna propovjedaonica i prevezena u Restauratorski centar u Ludbregu. U pažljivom skidanju tog vrijednog primjerka povijesne baštine pripomogli su svi – restauratori, konzervatori i, ponajviše, radnici Komunalne tvrtke Ivkom koja je sponzorirala prijevoz do Ludbrega.
  
- Riječ je o jedinom sačuvanom primjerku crkvenog inventara iz doba baroka, a nalazi se u dijelu koji pripada staroj, izvornoj crkvi. Iako naoko izgleda da je u dobrom stanju, bojim se da ga je crvotočina iznutra u velikoj mjeri oštetila, pa će i propovjedaonica i baldahin najprije morati biti podvrgnuti dezinsekciji. A to je postupak koji zna potrajati – izjavio je ivanečki župnik vlč. Zoran Gložinić.
 
Propovjedaonica je pak, morala biti skinuta zbog radova na nastavku obnove baroknih freski na kompozitnim baroknim stupovima, koji su počeli ovoga tjedna. Svotom od 80.000 kuna financira ih Ministarstvo kulture iz programa javnih potreba u kulturi za 2011. godinu, a povjereni su Restauratorskoj radionici Ksaver iz Zagreba. Restauratori, koji su zbog prašine zaštićeni maskama, počeli su raditi na lijevom i desnom kasnobaroknom stupu, koji također pripadaju starom crkvenom dijelu.
 

- Počeli smo sa skidanjem sloja bezvrijednih slikarija iz novijega doba, ispod kojeg se kriju vrlo vrijedne freske s rokajima, vegetabilnim oblicima tipičnim za rokoko. Riječ je o kvalitetnom umjetničkom radu iz sredine 18. stoljeća, čiji su autor ili više njih, na žalost, nepoznati. Međutim, sa sigurnošću možemo pretpostaviti da je riječ o slikarima koji su bili bliski Rangeru, odnosno, potekli su iz njegove umjetničke škole – objasnio je prof. Branko Kladarin iz Restauratorske radionice Ksaver.
  
Vidljivo je to iz dosad obnovljenih fresaka velikih dimenzija na crkvenom svodu i na svodnim „petama“ u centralnoj lađi, koje pokazuju svu raskoš boja i motiva Rangerove škole.
 

Obnova freski bit će završena do 1. lipnja, a iduće godine u planu je nastavak rekonstrukcije freski na sjevernom zidu, u crkvenoj lađi, a potom i retuširanje luka između velike i male kupole.
 

 

LJILJANA RISEK/VLM
  
VEČERNJI LIST VARAŽDIN I MEĐIMURJE, 25.03.2011.