Vjesnik - Na Međunarodnome sajmu knjiga u Frankfurtu, predstavit će se četvero hrvatskih autora i 35 nakladnika

HRVATSKI NASTUP U FRANKFURTU U ZNAKU UŠTEDA   
 
- Ovogodišnji nastup hrvatskih nakladnika i autora na 63. međunarodnome sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 12. do 16. listopada, bit će u znaku ušteda. U recesijskim vremenima, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske i njezin novi predsjednik Neven Antičević, direktor Algoritma, napravili su nekoliko malih pomaka kako bi hrvatski nastup na najvećem knjižnom sajmu na svijetu bio što bolji. "Smatram da nismo nikada napravili bolji program za manje novca. Uspjeli smo napraviti nekoliko ušteda pa u Frankfurt vodimo četvero autora - Ivanu Simić Bodrožić, Olju Savičević Ivančević, Tanju Mravak i Mašu Kolanović.
 
Te autorice neće imati predstavljače svojih knjiga, već će predstavljati jedna drugu. Uz to, svi plaćaju sami svoj boravak u Frankfurtu, a hostese koje će biti na našem štandu su iz Frankfurta", istaknuo je Neven Antičević na konferenciji za novinare, priređenoj ovih dana u Hrvatskoj gospodarskoj komori.
 
Prema riječima Anite Šikić, članice organizacijskoga odbora našega nastupa na tome sajmu, riječ je o književnicama koje su bile iznimno produktivne, a u protekloj su godini ovjenčane i književnim nagradama. Osim knjiga "Hotel Zagorje" Ivane Simić Bodrožić, "Adio kauboju" Olje Savičević Ivančević, "Udarnik, buntovnik, potrošač" Maše Kolanović i knjige "Moramo razgovarati" Tanje Mravak, na nacionalnom štandu bit će predstavljene i knjige dr. Ivana Šimeka "Zaboravljena istina - O stvaranju hrvatske države i počecima diplomacije", potom o knjizi intervjua Darije Žilić "Paralelni vrtovi" te o monografiji "Brođani u Berlinu Kronika aktivnosti jedne hrvatske humanitarne udruge" dr. Dragice Marije Anderle.
 
Središnji program na našem štandu bit će pak upriličen u četvrtak, 13. listopada, a zamišljen je kao nacionalni party na kojemu će se susresti inozemni urednici i izdavači koji su objavljivali hrvatske autore. Hrvatski je štand ove godine nešto manji nego lani, a njime će dominirati velika fotografija Plitvičkih jezera. Svoja izdanja, objavljena od prošlogodišnjega Frankfurtskoga sajma do danas, predstavit će 35 hrvatskih izdavača, dok će na obližnjemu štandu svoje knjige samostalno izlagati Školska knjiga, Profil, Algoritam, V.B.Z., Kršćanska sadašnjost, Verbum i Naša djeca.
 
Ove godine u Frankfurtu prvi put zajednički nastupaju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske i Grupacija nakladnika dječje knjige, pa ćemo osim štanda "za odrasle", imati i štand "za djecu" u 3. paviljonu, gdje su izložene dječje knjige iz cijeloga svijeta. Na tome štandu moći će se vidjeti najnovija produkcija desetero hrvatskih nakladnika dječje knjige. U Frankfurtu će nastupiti i mlade hrvatske likovne umjetnice Maja Blažek i Marija Vuletić, književnik za djecu i predsjednik Grupacije nakladnika dječje knjige Kašmir Huseinović te ilustratorica Andrea Petrlik Huseinović.
 
Kao i proteklih godina, za naš ovogodišnji nastup na Sajmu knjiga u Frankfurtu Ministarstvo kulture izdvojilo je 400.000 kuna, Komora je dala 25.000 kuna, a 40.000 kuna izlagači koji samostalno izlažu, dok je potpora Grada Zagreba izostala.
 
SANDRA VIKTORIJA KATUNARIĆ
 
VJESNIK, 10.10.2011.