Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru - Završeno ovogodišnje rekognosciranje obale Istre

Tijekom travnja, lipnja i studenog 2011.g. djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru su pod vodstvom Luke Bekića u suradnji sa vanjskim suradnicima završili su ovogodišnja podvodna rekognosciranja na području Istarske županije.

            FOTO: MEĐUNARODNI CENTAR ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU U ZADRU (MCPA)

Cilj rekognosciranja, u sklopu programa kojeg financira Ministarstvo kulture RH, bio je pregled stanja već poznatih podvodnih nalazišta, kao i provjera novih potencijalnih pozicija prema dojavama ronilaca.

Tijekom sveukupno četiri tjedna pregleda zaronjeno je na više pozicija. Pregledano je nekoliko antičkih pristaništa te novovjekovnih sidrišta u okolici Rovinja te je ustanovljeno da se na ovim položajima još uvijek nalaze rasuti keramički nalazi.

            FOTO: MEĐUNARODNI CENTAR ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU U ZADRU (MCPA)

 

Pregledani su i položaji na rovinjskom otočju gdje su postojale indicije o antičkim brodolomima, ali je utvrđeno da su ova područja uvelike devastirana te je teško naći ijedan tipološki odrediv dio keramike.

Najzanimljiviji rezultati potječu s novootkrivenog brodoloma kod otoka sv. Ivan. Uz već poznati novovjekovni brodolom s teretom opeka, naišlo na čitav niz trbuha velikih cilindričnih amfora i rebrastih amfora. Budući da je i ovo nalazište u potpunosti opljačkano, zanimljiv je nalaz olovne oplate broda, obod tanjurića i dio ručke i grla amfore koji okvirno datiraju brodolom u 3.- 4. stoljeće, a velika je vjerojatnost da je prevozio velike cilindrične afričke amfore.

Na rtu kod Ližnjana, gdje je već otprije poznato da postoje dva antička brodoloma, ovom je prilikom pronađeno nekoliko dijelova grla i ručki amfora afričke provenijencije te sitno posuđe egejskog porijekla.

Na osnovu tih nalaza je ustanovljeno da brodolom potječe iz 3.- 4.st., te iako je površinski većim dijelom opljačkan, daljnjim istraživanjima će prikupiti brojna saznanja.


MEĐUNARODNI CENTAR ZA PODVODNU ARHEOLOGIJU U ZADRU (MCPA)