Vjesnik - Uspjesi hrvatske filmske diplomacije

Dogovoren je prijedlog međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Hrvatske i Francuske, a predstavljene mjere za poticanje ulaganja i snimanje u Hrvatskoj donijele su HAVC-u prijedloge za nekoliko desetaka projekata iz najvećih svjetskih kinematografija. 
 
(Od Vjesnikova izvjestitelja) - Filmski festival u Cannesu nije samo vodeći filmski umjetnički događaj i domaćin najznačajnijeg filmskog sajma na svijetu. Tu se okupljaju svi koji nešto znače u filmu na brojnim formalnim i neformalnim sastancima, to je mjesto sklapanja brojnih važnih dogovora i ugovora, tu se donose odluke za budućnost.
   
To je vrlo dobro znala i delegacija Hrvatskoga audiovizualnog centra na čelu s Hrvojem Hribarom, koja je ostvarila vrlo važne rezultate za hrvatsku kinematografiju.
  
Za početak, s Francuskim filmskim centrom (CNC - Centre National du cinema et de l'image animee) dogovoren je prijedlog međudržavnog sporazuma o koprodukcijama Hrvatske i Francuske, koji će biti proslijeđen nadležnima ministarstvima u objema zemljama, te se po njegovu dovršenju očekuje potpisivanje od strane ministara Frederica Mitterranda i mr. Jasena Mesića. HAVC je na skupu u organizaciji CNC-a o rezultatima modela Rebate, koji u Francuskoj omogućava stranim producentima olakšice u visini do 20 posto proračuna filma koji se snima u toj zemlji. Sličan predloženi hrvatski model dobio je jednoglasnu podršku i promociju u raznim medijima. 

To je odmah izazvalo povećani interes za snimanje u Hrvatskoj, pa je delegaciji HAVC-a pristupilo niz producenata, organizacija i voditelja filmskih i televizijskih projekata zainteresiranih za snimanje u našoj zemlji. HAVC-u je u kratko vrijeme ponuđeno nekoliko desetaka projekata, u rasponu od europskih filmova s proračunom od dva do tri milijuna eura, do velikih koprodukcija i serija s proračunima od osam do 15 miljuna eura te velikih međunarodnih produkcija sa sjedištem u SAD-u.
 
Nositelji predloženih projekata su iz Kanade, Velike Britanije, Danske, Švedske, Italije, Njemačke i Finske. Nema sumnje da bi razvojem te djelatnosti Hrvatska mogla podizati zaposlenost i strana ulaganja i opet poslati mjesto snimanja međunarodnih filmskih projekata. Ravnatelj HAVC-a sastao se i s europskom povjerenicom za obrazovanje, kulturu i medije Androullom Vassiliou te izvršnom ravnateljicom programa Media Avivom Silver, pri čemu je dogovarana suradnja iz tri važna područja.
 
To su moguće pokretanje strukturnih regionalnih fondova (za što postoji primjer krakovske regije u Poljskoj) kao potpora digitalizaciji nezavisne mreže kao gorućem pitanju hrvatskog prikazivalaštva, zatim poticaj Hrvatskoj za uključivanje u europski program Media Mundus (kojim bi Hrvatska ojačala svoju ulogu u regiji, ali i ulogu zemlje posrednika prema trećim zemljama) te jačanje suradnje na polju televizijskih koprodukcija. U sklopu konferencije Europa Cinemas i rasprave o filmskoj distribuciji u Hrvatskoj održan je sastanak hrvatskoga izaslanstva s predsjednicom Odbora Europskog parlamenta za obrazovanje i kulturu Doris Pack, koju je pokazala osobit interes za implementaciju Nacionalnog programa poticanja audiovizualnog stvaralaštva, koji joj je predočen za vrijeme Berlinala, pa je je delegacija HAVC-a izvijestila o uspješnim koracima u njegovoj provedbi.
 
Hrvatska delegacija sastala se, na prijedlog francuske strane, i s programskim ravnateljom Francuske kinoteke Jean-Francoisom Raugerom, koji je predložio posjet njihove delegacije Hrvatskoj, gdje će se sastati ravnatelji dviju kinoteka, te razmijeniti iskustva o načinu rada kinoteka i skrbi o audiovizualnoj baštini. Ravnateljica Europske filmske akademije Marion Doring najavila je pak održavanje sastanka Upravnog odbora EFA u listopadu u Zagrebu, s ciljem upoznavanja hrvatskih kinematografskih potencijala i uključivanjem dodatnog broja hrvatskih filmskih umjetnika u članstvo EFA. Izvršna ravnateljica Federacije europskih filmskih redatelja (FERA) Elisabeth O. Sjaastad izvijestila je pak da FERA planiraju godišnju skupštinu ove organizacije pod predsjedanjem Istvana Szaba u Puli, u rujnu ove godine. Konačno, na sastanku s predstavnicima Europskih audiovizualnih poduzetnika EAVE već su počele pripreme za radionicu koja će se održati u Hrvatskoj u proljeće 2012. Kada tomu dodamo informaciju da se od 5. do 10. lipnja u Mariji Bistrici održava najveća godišnja radionica dokumentarista Eurodoc, nema sumnje da će Hrvatska u iduću godinu dana biti okupljalište filmske Europe.
 
ZLATKO VIDAČKOVIĆ
 
VJESNIK, 20.05.2011.