Samoborski glasnik - Na kraju 36. Samoborske glazbene jeseni koncertno – scenska izvedba Služavke gospodarice G.B. Pergolesija

DUGOTRAJNI PLJESAK ZA KRAJ
 
Koncertno-scenskom izvedbom opere Služavka gospodarica (La serva padrona) Giovannija Battiste Pergolesija završilo je 36. izdanje Samoborske glazbene jeseni. Publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila franjevačku crkvu, dugotrajnim je pljeskom nagradila izvedbu Giorgia Suriana u ulozi Uberta, Valentine Fijačko u ulozi Serpine i Stefana Suriana u ulozi Vesponea, kao i izvedbu orkestra kojeg su činili Jože Haluza (violina), Melita Šafran (violina), Petar Haluza (viola), Krešo Lazar (violončelo), Saša Špoljar (kontrabas) i Mario Penzar (čembalo). Nastup je popratio i veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano Di Custoza.
 
Podsjećamo, tijekom 36. Samoborske glazbene jeseni, uz jednu predstavu za djecu, izložbu fotografija Voljena Grbca i majstorsku radionicu Marimba Week, održano je 20 koncerata na kojima je nastupilo više od 100 izvođača i izvelo 90 skladbi hrvatskih i inozemnih autora. U Samoboru su nastupili brojni eminentni umjetnici, počevši od Marca Coppeya i Zagrebačkih solista, preko King's Consorta, Cantus Ansambla i Kvarteta Klang te Neya Rosaura i Sveta Stoyanova, do Ansambla Squillante, Petrita Çekua, Marije Kuhar Šoša i Zagrebačkog vokalnog ansambla Antiphonus.
 
Na 8. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika za Nagradu Ferdo Livadić pobijedio je Ivan Šverko na harmonici, a za izvedbu skladbe hrvatskog autora nagrađena je udaraljkašica Aleksandra Šuklar. Novčane nagrade osigurali su im Hypo Alpe Adria banka i Grad Samobor.
 
Na 36. Samoborskoj glazbenoj jeseni najavljeno je i 1. međunarodno natjecanje skladatelja, a natječaj za najbolju skladbu traje do 10. ožujka (više informacija na www.new-note.com).
 
Ovogodišnja Samoborska glazbena jesen održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Ive Josipovića, Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije. Organizator festivala je Pučko otvoreno učilište Samobor. K.S.
 
www.samoborskiglasnik.net