Novi list - Cres i Hrvatska kao mjesta otvorenog dijaloga

FILOZOFSKI SIMPOZIJ U CRESU POČELI 20. JUBILARNI DANI FRANA PETRIĆA
    
Jubilarni 20. Dani Frana Petrića, međunarodni simpozij koji se već dva desetljeća održava u rodnom gradu renesanog filozofa Cresu, i ove je godine okupio respektabilan broj sudionika, njih 180, iz 14 zemalja svijeta. Ovogodišnji simpozij podjeljen je u dva dijela - do srijede znanstvenici će u interdisciplinarnom dijalogu raspravljati na temu "Filozofska gibanja na jugoistoku Europe", nakon čega slijedi drugi dio simpozija s temom "Od Petrića do Boškovića: Mijene u filozofiji prirode", koja završava u subotu.
  
Jučerašnja obraćanja prigodom otvorenja skupa svode se pod zajednički nazivnik kojim su svi govornici istakli, nemjerljiv doprinos simpozija, ne samo u afirmaciji lika i djela renesansnog filozofa Frana Petrića i filozofije, nego njegovom značaju u interdisciplinarnom i pluriperspektivnom pristupu razradi brojnih i raznovrsnih tema, te pozicioniranju Cresa i Hrvatske kao mjesta otvorenog dijaloga i snažnih rasprava koje ostavljaju duboki trag u znanstvenom svijetu.
  
Ključne teme suvremenog svijeta
 
Prigodom jučerašnjeg otvorenja skupu su se obratili predsjednik Programskog odbora Pavao Barišić s temom "Filozofska gibanja na jugoistoku Europe", predsjednik Hrvatskog filozofskog društva Lino Veljak, predsjednik Međunarodne federacije filozofskih društava William McBride te član federacije Peter Kemp, potom Srećko Šestan u ime Ministarstva kulture, a pročitano je i pismo predsjednika RH Ive Josipovića, pokrovitelja simpozija. Dobrodošlicu je sudionicima uputila i Mirjana Parat, direktorica hotela "Kimen" u kojem se simpozij godinama održava, a službeno ga je proglasio otvorenim dogradonačelnik Grada Cresa Nenad Kučić.
 
Pavao Barišić podsjeća da su Dani Frana Petrića, u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva, započeli pod dojmom demokratskih promjena početkom devedesetih godina 20. stoljeća, kada su se počeli urušavati nanosi totalitarnih režima, Europa ujedinjavati, a svijet globalno povezivati:
 
- Skup je prvotno bio zamišljen kao izraz solidarnosti s pojedincima i narodima koji su se opredijelili za slobodu i demokraciju. Tako je u sretnom gradu počeo niz znanstvenih susreta na kojima su u otvorenom dijaloškom ozračju razmatrane ključne teme suvremenoga svijeta i nove epohe. Činjenica je da Europska unija danas najveću zadaću u svojemu proširenju treba ispuniti upravo na jugoistoku Europe.
  
Zadaće filozofije i znanosti
 
Jubilarni 20. Dani Frana Petrića zamišljeni su kao svojevrsna retrospektiva, ali istodobno kao i perspektiva budućih gibanja i promišljanja o suvremenom svijetu, filozofiji i znanosti. Programsko je polazište simpozija da filozofija i znanost imaju osobito zadaću rasvijetliti smisao društvenih zbivanja i potaknuti dijaloška nastojanja u traženju i razmatranju istine - navodi Barišić.
 
Tijekom simpozija održat će se i sjednica Upravnog vijeća Međunarodne federacije filozofskih društava, bit će predstavljeno nekoliko knjiga, a danas u 21 sat zaslužnim pojedincima i institucijama će biti dodjeljene povelje i priznanja Dana Frane Petrića.
 
  
PRIZNANJA
Danas u 21 sat zaslužnim pojedincima i institucijama će biti dodjeljene povelje i priznanja Dana Frane Petrića
 
Rast simpozija
U proteklih 20 godina na Danima Frana Petrića izlagalo je 1.403 izlagača iz 37 zemalja. Nakon prvih simpozija koji su okupljali tridesetak sudionika iz svega tričetiri države, vrlo brzo se brojka sudionika povećala na više od stotinu iz 10, 15 pa i više zemalja svijeta. Uz stalnu temu o Petriću, na simpoziju se, među ostalim raspravljalo o suvremenim filozofskim zbivanjima, filozofiji prirode, ekologiji, izazovima bioetike, filozofiji vremena, demokraciji i etici, filozofiji i odgoju u suvremenom društvu, teoriji relativnosti, čovjeku i kulturi, globalizaciji, filozofiji i medijima, pitanjima identiteta...
 
 IRA CUPAĆ MARKOVIĆ
        
NOVI LIST, 20.09.2011.