Glas Istre - Rondo Histriae dobio zlato, srebro i nagradu za najboljeg dirigenta u Pragu

IZVRSTAN USPJEH PULSKOG ZBORA NA 25. NATJECANJU ZBOROVA PRAGA CANTAT

Kao jedini predstavnik Hrvatske, zbor Rondo Histriae je u vrlo jakoj konkurenciji osvojio zlato u kategoriji svjetovnih i tradicijski skladbi te srebro u kategoriji duhovnih skladbi. Vinki Burić, dirigentici zbora, dodijeljen je pehar kao posebna nagrada komisije za izvanredno dirigiranje.

Mješoviti pjevački zbor Rondo Histriae iz Pule vratio se s brojnim nagradama s gostovanja u Češkoj, s 25. međunarodnog natjecanja zborova Praga Cantat u Pragu, koje je održano od 27. do 30. listopada.
 
Zbor se natjecao u dvije kategorije: kategoriji s programom duhovnih skladbi i onoj s programom svjetovnih i tradicijskih skladbi. U kategoriji duhovnih skladbi zbor je izveo sljedeće skladbe "Miserere" A. Lottija, "Ave Marija" H. Busta, "Duhovni stih" S. Zlatića i "Locus iste" A. Brucknera, a u kategoriji svjetovnih i tradicijskih skladbi "Ča je more" I. Matetića Ronjgova, "Pred vratih Poreča" D. Prašelja, "Makedonsku humoresku" T. Skalovskog i dalmatinsku "Misečinu" u obradi V. Lesića.
 
Na natjecanju je sudjelovalo dvadesetak zborova iz 12 zemalja (od Velike Britanije do Indonezije). Kao jedini predstavnik Hrvatske, zbor Rondo Histriae je u vrlo jakoj konkurenciji osvojio zlato u kategoriji svjetovnih i tradicijski skladbi te srebro u kategoriji duhovnih skladbi. Vinki Burić, dirigentici zbora, dodijeljen je pehar kao posebna nagrada komisije za izvanredno dirigiranje te je uz Jana Mlčochog proglašena jednom od dvoje najboljih dirigenata natjecanja.
 
Za tako izniman uspjeh zbora Rondo Histriae zaslužni su sljedeći članovi pjevači: Stanislava Kačina Giovannini, Sanja Banković, Iva Čatić, Maja Bolić, Ljiljana Kranjac, Sara Ćirić, Ivana Dubravec, Angelina Tomić, Anita Marinšek, Snježana Černe, Maja Brgić, Branka Tomašić, Višnja Zupančić, Tina Grabar, Goran Pitinac, Boris Fornazar, Nino Burić, Mario Hauser, Željko Antunović, Vedran Mijić, Milan Grbić, Ivo Bosna i Stanko Čerljenko.
 
- Bilo je dosta naporno, no dali smo sve od sebe, mjesecima smo se intenzivno pripremali. Nagrada je za mene bila iznenađenje, bili su sve više-manje akademski zborovi, konkurencija je bila velika, tako da sam jeko zadovoljna. Posebno me iznenadila nagrada za najbolju među dirigentima natjecanja, kazala je Burić.
  
Sudjelovanje na natjecanju omogućili su potporom Ministarstvo kulture, Grad Pula i Istarska županija.

Zbor je utemeljen 2004. godine, a djeluje pod ravnanjem prof. Vinke Burić. Njeguje program klasičnih zborskih djela i zborskih obrada skladbi etno te pop i rock glazbe, s posebnim naglaskom na zborska ostvarenja nastala u istarskom podneblju i temeljena na istarskoj ljestvici i istarskom glazbenom idiomu.
 
Za oblikovanje osebujnog glazbenog izričaja zbora Rondo Histriae posebno su zaslužni maestro Miroslav Homen te profesori Neven Radaković i Vinka Burić.
 
Ovaj je zbor višestruko nagrađivan na raznim manifestacijama, a sudjelovao je na gotovo svim važnijim smotrama zborskog pjevanja. Nastupao je na manifestacijama zborskog pjevanja Naš kanat je lip u Poreču, danima duhovne glazbe Cro Patria u Splitu, susretu pjevačkih zborova Sveta Eufemija u Rovinju, županijskoj smotri zborova u Novoj Gradiški, PANfestu u Ravnoj Gori i drugima.
 
Nastupali su i u Francuskoj (Clermont-Ferrand, Romagnat, Angers i Cannes) na manifestacijama La Viva - zbor za ljudska prava, u Srbiji (Bač i Selenča) na Danima europske baštine te u Puli sa zborom Voices from the Heart iz Portsmoutha, SAD.
 
Na 30. Festivalu zborskog pjevanja Viliam Figuš Bystri u Banskoj Bystrici (Slovačka) zbor je 2008. osvojio drugo mjesto i Zlatnu lentu, a iste godine i prvo mjesto na 43. Mokranjčevim danima u Negotinu (Srbija). Tu su i druge nagrade i priznanja.
 

V. BEGIĆ

 

GLAS ISTRE, 02.11.2011.