www.havc.hr - U Puli je održan Okrugli stol o digitalizaciji hrvatskih art i nezavisnih kina

Svjetska filmska industrija trenutno prolazi kroz najveću infrastrukturnu promjenu od svog postanka – potpunu digitalizaciju lanca proizvodnje i konzumacije filma. Taj proces podrazumijeva odbacivanje 35mm filmske kopije i uvođenje digitalne tehnologije u procesu proizvodnje, distribucije i prikazivanja filma. Povodom spomenutih promjena koje hrvatsku filmsku proizvodnju, distribuciju i prikazivalaštvo tek očekuju, u nedjelju, 17.srpnja, u okviru Festivala igranog filma u Puli održan je Okrugli stol o digitalizaciji hrvatskih art i nezavisnih kina.
  


                                                                                                                            FOTO: HAVC

Okrugli stol je organiziran s ciljem donošenja pisanog zaključka o početku procesa digitalizacije od strane ministra kulture, te kako bi Ministarstvo kulture u suradnji s HAVC-om preuzelo obvezu formiranja službene radne skupine koja će pripremiti projekt, kriterije i pravila za proces digitalizacije tijekom 2012. godine.
 
Uvod u okrugli stol dala je Zdenka Višković-Vukić, ravnateljica Festivala igranog filma u Puli, a okupljene je pozdravio i ministar kulture, Jasen Mesić. Tijekom sastanka, predsjednica Hrvatskog audiovizualnog vijeća, Vera Robić Škarica govorila je o digitalizaciji u kontekstu strateških ciljeva postavljenih Nacionalnim programom promicanja audiovizualnog stvaralaštva, a predstavnica Hrvatske u Eurimagesu, Sanja Ravlić, govorila je o europskim nacionalnim projektima digitalizacije.
 
Izvršni direktor zagrebačkog kina Europa i koordinator projekta digitalizacije, Hrvoje Laurenta, osvrnuo se na nezavisna ‘single screen’ kina u Hrvatskoj, a Martina Petrović, voditeljica MEDIA deska Hrvatske govorila je o natječaju za potporu digitalizaciji europskih kina u okviru programa MEDIA kojeg je objavila Europska komisija u srpnju ove godine. Naime, prema preporuci Odbora ministara Vijeća Europe, ulaganje u digitalizaciju (koje iznosi otprilike 60 000 eura po dvorani) očekuje se od strane samih prikazivača i distributera, potom od lokalnih, regionalnih i državnih vlasti i napokon europskih organizacija, kao sto je spomenuti program MEDIA.

  
U radu okruglog stola sudjelovali su i Nina Obuljen, Državna tajnica u Ministarstvu kulture i Zlatko Jelačić, predstavnik AVC-a, a prisustvovali su Krešimir Partl, tajnik Kabineta ministra kulture, Srećko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture i Jelena Pavičić Vukičević, dogradonačelnica Zagreba.
 
Dodatne informacije o Projektu digitalizacije hrvatske kino prikazivačke infrastrukture bit će objavljene uskoro na službenoj stranici HAVC-a.
 
HAVC, http://www.havc.hr