Vjesnik - Dodjelom nagrada "Marul" završeni 21. Marulićevi dani, festival hrvatske drame i autorskoga kazališta

NAJBOLJA PREDSTAVA "RECES I JA"
 
"Reces i ja", autorski projekt Olje Lozice, u zajedničkoj izvedbi Teatra Exit i Kazališne družine KUFER iz Zagreba, najbolja je predstava u cjelini izvedena na 21. Marulićevim danima, koji su u utorak navečer, dodjelom festivalskih nagrada "Marul", zatvoreni.
  
"Izvrsnošču teksta, režije, glume i vizualno-glazbenog identiteta predstava 'Reces i ja' uspostavlja neposrednu komunikaciju s publikom, na dirljiv način pričajući o onom najhitnijem u ljudskim životima - međuljudskim odnosima i potrebom za bliskošću", navelo je obrazloženju Stručno povjerenstvo koje je radilo u sastavu: kazališni redatelj Joško Juvančić (predsjednik), glumac Zlatko Crnković, scenograf Marin Gozze, glumica Nives Ivankovič te dramatičarka i dramaturginja Lana Šarić.
  
Festival hrvatske drame i autorskog kazališta 21. Marulićevi dani, od 26. travnja, odvijao se u organizaciji HNK iz Splita i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. "Marul" za režiju otišao je Olji Lozica za "Reces i ja" zbog "originalnog režijskog rješenja te rada s glumcima, kojim od svake uloge uspijeva napraviti malo remek-djelo".
 
Najbolji izvedeni dramski tekst na 21. Marulićevim danima je "Čudo u Poskokovoj dragi" u režiji Krešimira Dolenčića i u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh, zbog čega su "Marula" dobili Ante Tomić i Željka Udovičić. Nagrade za najbolja glumačka ostvarenje dodijeljene su Aleksandru Bogdanoviću za ulogu Olivera Urbana u drami "Leda" Miroslava Krleže u režiji Ivana Lea Leme i produkciji HNK u Osijeku, Ljiljani Bogojević za ulogu Dore Labudan u predstavi "Breza" prema Slavku Kolaru, u režiji Želimira Mesarića i produkciji HNK iz Varaždina, Mirjani Karanović za ulogu Mirjane u drami "Drama o Mirjani i onima oko nje" Ivora Martinića, u režiji Ive Milošević i produkciji Jugoslovenskoga dramskog pozorišta iz Beograda, Zlatku Košti za ulogu Michelangela u drami "Michelangelo Buonarroti" Miroslava Krleže, u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Kazališta lutaka iz Zadra. Nagrada za dramaturšku obradu ili preradu teksta dodijeljena je Borivoju Radakoviću za tekst "Breza" u režiji Želimira Mesarića i produkciji HNK iz Varaždina.
 
Nagrada za scenografiju pripala je Valentini Crnković i Igoru Kordeju za predstavu "Čudo u Poskokovoj dragi", za kostimografiju Ani Savić Gecan za predstavu "Dolina ruža", u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji GDK "Gavella", a za oblikovanje svjetla Ivi Nižiću za predstavu "Michelangelo Buonarroti". Nagrada za skladanu scensku glazbu - autorski rad dodijeljena je Igoru Karliću za predstavu "Michelangelo Buonarroti".
    
Po sudu gledatelja 21. Marulićevih dana, koji su predstave ocjenjivali brojkama od jedan do pet, najbolja festivalska predstava je "Drama o Mirjani i ovima oko nje" Ivora Martinića u izvedbi JDP iz Beograda, koja je dobila prosječnu ocjenu 4, 79. Drugoplasirana, s prosječnom ocjenom 4,52 je "Reces i ja", autorski projekt Olje Lozice, a treća komedija Ante Tomića "Čudo u Poskokovoj dragi", koju su gledatelji ocijenili prosječnom ocjenom 4,49.
 
Žiri glavnog medijskog pokrovitelja festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija, nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 21. Marulićevih dana odlučio je dodijeliti mladoj glumici Aleksandri Stojaković za njezin nastup u predstavi "Reces i ja". Žiri je odluku obrazložio ovim riječima:
"Aleksandra Stojaković je na veoma dojmljiv način odigrala dva potpuno različita i zahtjevna lika: buntovnu tinejdžericu i staricu oboljelu od Alzheimerove bolesti. S jednakom uvjerljivošću dočarala nam je osjećaje nesigurne i neshvaćene srednjoškolke, njen odnos s neurotičnom majkom, kao i staricu koju bolest pretvara u razigrano dijete. Posebno su zadivljujuće brze izmjene likova koje ona izvodi na gotovo neprepoznatljiv način, tako da gledatelj ima dojam da su na sceni dvije glumice od kojih svaka igra svoju ulogu."
 
Na 21. Marulićevim danima prikazano je osam predstava u konkurenciji za nagrade, nastalih na temelju hrvatskog dramskog teksta, u produkciji sedam hrvatskih i jednog inozemnog kazališta.
 
Izbornica Gordana Ostović, kazališna kritičarka i urednica u programu Hrvatskog radija, izabrala ih je između 40 prijavljenih za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu.
   
Na festivalu su održana premijerna javna čitanja prvonagrađenih drama na natječaju "Marin Držić", manifestacija čakavskog pjesništva za mlade "Ča - more - judi", susreti glumačkih akademija, te okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta. Po proglašenju nagrada i zatvaranju festivala, izvan konkurencije izvedena je drama "Smrt trgovačkog putnika" Arthura Millera HNK iz Splita. Predstave 21. Marulićevih dana vidjela su 3503 gledatelja.
        
IRENA DRAGIČEVIĆ
   
VJESNIK , 05.05.2011,