Portal Vecernji.hr - Izložba "Izazov kravate" do kraja siječnja u Čileu

Predstavljaju se odabrani radovi s temom kravate 51 autora, iz devet zemalja svijeta u kojima je izložba do sada gostovala. Nakon Europe i Afrike, ova izložba, deseta po redu, po prvi se put predstavlja u Latinskoj Americi.

FOTO: ARHIVA Portal vecernji.hr
 

Izložba "Izazov kravate" otvara se u četvrtak 15. prosinca u  glavnom gradu Čilea, Santiago de Chileu. Njome se simbolički najavljuje obilježavanje 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Republike Čile čije je svečano događanje obogaćeno instalacijom kravate prema umjetničkom projektu Marijana Bušića, kada ju je svezao oko zgrade spomenutog Instituta Providencia. U programu otvaranja izložbe nastupit će i hrvatsko folklorno društvo "Domovina“ iz Santiaga.

Na više stotina četvornih metara izložbenoga prostora predstavljaju se odabrani radovi s temom kravate 51 autora, iz devet zemalja svijeta u kojima je izložba do sada gostovala. Nakon Europe i Afrike, ova izložba, deseta po redu, po prvi se put predstavlja u Latinskoj Americi. Uz taj postav izloženi su i radovi sedam čileanskih umjetnika i jedne argentinske umjetnice, koji svoja ostvarenja nadahnuta kravatom doniraju ustanovi Academia Cravatica, za stalni postav Muzeja kravate u osnivanju. Izložbu prati katalog na španjolskom, hrvatskom i engleskom jeziku, s reprodukcijama svih umjetničkih djela, uz uvodne riječi idejnog začetnika i pokretača izložbe Marijana Bušića te ministra kulture RH mr. Jasena Mesića i s esejima likovnih kritičara Iva Šimata Banova, Enesa Quiena i Nikole Albaneža. Pisani prilog uz katalog izložbe priložio je i v.d. čileanskoga ministra vanjskih poslova Fernando Schmidt. S obzirom na to da većina hrvatskih iseljenika u Čileu potječe s otoka Brača, uz ova autorska djela predstavlja se, kao zanimljivost, i šest fotografija portreta Bračana s kravatom, među kojima su i Vladimir Nazor, Androniko Lukšić, Stjepan Pulišelić…

Izložba „Izazov kravate – kravata kao hrvatski doprinos globalnoj kulturi“ pokrenuta je 2004. godine. U proteklih osam godina bila je predstavljena, osim u Hrvatskoj, u još devet zemalja (Bosna i Hercegovina, Egipat, Južnoafrička Republika, Poljska, Austrija, Bugarska, Njemačka, Danska, Mađarska), odnosno u šesnaest gradova (Mostar i Sarajevo, Kairo i Aleksandrija, Pretoria i Johannesburg, Krakov i Gdanjsk, Beč, Sofija i Ruse, Berlin, Kopenhagen, Budimpešta) i čitavo je vrijeme nastavila svoj rast i razvoj. Naime, temeljna ideja – prikupljanje recentnih umjetničkih ostvarenja koja tematiziraju ili se referiraju, odnosno barem kao motiv koriste kravatu – potvrdila se kao nadasve poticajna. Rezultat nije izostao: sa svakom sljedećom realizacijom izložbe njezin fundus obogaćivao se novim djelima. Time je doista opravdan međunarodni karakter izložbe, jer autori svake pojedine zemlje svojim radovima unose jedinstvene odlike i motive svoje sredine.

Izložba ostaje otvorena do 30. siječnja 2012. godine. (jpz/VLM)

Portal vecernji.hr, 15.12.2011.