Informativna katolička agencija - Arheološka iskapanja pred đakovačkom katedralom

Arheolozi Ministarstva kulture, Odjela za arheološku baštinu, već desetak dana rade arheološka istraživanja ispred Nadbiskupskog doma na Strossmayerovu trgu u Đakovu. Trenutačno rade na trećoj po redu sondi veličine oko 100 četvornih metara.
 
Riječ je o arheološkim iskapanjima koja je potrebno obaviti prije planirane rekonstrukcije Strossmayerovog trga. Iskapanjem, u kojemu im pomažu djelatnici Đakovačkog vodovoda, arheolozi su već tridesetak centimetara ispod površine naišli na ostatke ceste iz druge polovice 19. stoljeća, a u zapadnom profilu sonde otkriven je zid od opeke, koji se u literaturi ne spominje. Pretpostavke su da je riječ o ogradnom zidu napravljenom prije gradnje biskupske palače, ali s obzirom da nije završeno izvlačenje arheoloških slojeva niti je ispitan njihov odnos, ne može se sa sigurnošću reći kada je zid nastao. Sudeći prema viđenom, zid je sravnjen sa zemljom neposredno prije gradnje Strossmayerove katedrale te je niveliran zajedno sa slojem nivelacije koji je već otprije poznat.
 
Arheolozi polako dolaze do sloja zdravice (sloj na kojemu se ne prepoznaju tragovi ljudske ruke), a činjenica da se on nalazi jako duboko upućuje na to da je tu postojao i nekakav jarak; je li riječ o klasičnom jarku ispred bedema, inače poznatom iz povijesnih izvora, ili nečem drugom, to tek treba utvrditi. Sve to su radne pretpostavke koje se ne mogu potvrditi dok se ne istraže još neki povijesni izvori. Također, svi nalazi s tog vrijednog sakralnog prostora šalju se na obradu u Zagreb.
 
Osim zida, otkrivene su otpadne jame i vatrišta, lula, brončani križ, veći broj taljenih čavala, malo stakla, pa čak i jedna ljudska lubanja, što je neočekivano jer ovdje nije bilo groblje. Nakon ove, arheolozima preostaje iskapanje još jedne, 6. sonde, veličine pedesetak četvornih metara na križanju Strossmayerovog trga i Botićeve ulice, a istraživanja bi trebala potrajati još desetak dana.
 
INFORMATIVNA KATOLIČKA AGENCIJA, 22.09.2011.