Hrvatsko slovo Dani europske baštine

OD KRAPJA DO RADOVANOVA PORTALA
(22.9. - 15.10.)
    
Dani europske baštine ove se godine u Hrvatskoj obilježavaju nizom događaja tijekom rujna, među kojima je i izložba o Radovanovu portalu koja je otvorena u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu.
  
Dani europske baštine (European Heritage Days) obilježavaju se od 1991. na poticaj Vijeća Europe i Europske komisije, a Hrvatska se manifestaciji pridružila 1995. kad je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. Svrha manifestacije je širenje znanja i svijesti o vlastitu kulturnom naslijeđu te o vrijednostima drugih kultura i mogućim interakcijama. Organizator obilježavanja Dana europske baštine u Hrvatskoj je Ministarstvo kulture, a ove je godine tema "Imaginacija kulturne baštine". Sve hrvatske ustanove koje su se uključile u manifestaciju ujedno podupiru Europsku godinu volontiranja, doznaje se iz Ministarstva. Obilježavanje se u Gliptoteci nastavlja predavanjem o Radovanovu portalu i predstavljanjem monografije "Majstor Radovan" autora Radoslava Bužančića. Dani europske baštine obilježavaju se i u drugim hrvatskim gradovima pa je tako u Rijeci, u suradnji s konzervatorskim zavodom, organizirana radionica za djecu Osnovne škole "Gornja Vežica".
  
Programu će se izložbama i promocijama pridružiti i Krapje, selo graditeljske baštine, a neki muzeji u Hrvatskoj u posjetiteljima besplatno otvaraju vrata. Početkom rujna uz Dane europske baštine na Brijunima je održan međunarodni stručno-znanstveni skup "Fortifikacijska arhitektura - europsko kulturno naslijeđe" u okviru Međunarodne radionice arhitekture fortifikacija na kojemu su sudionici razmijenili iskustava o problemima fortifikacija, pitanjima njihove rehabilitacije, prezentacije i posebice upravljanja tim specifičnim povijesnim naslijeđem. U Dubrovniku je 7. rujna u atriju palače Sponza otvorena izložba "Hrvatska živa baština/Croatia's Living Heritage" na kojoj su predstavljeni radovi djece iz dubrovačkih dječjih vrtića o temi dubrovačke ljetne baštine. 
  
Izložbu je pripremio Europski dom u Dubrovniku, a 20. rujna otvorena je i u Korčuli i to u atriju Doma kulture. Izložba "Zbirka stakla Muzeja Slavonije 19. - 20. stoljeće" otvorena je 15. rujna u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskome Brodu i na njoj su predstavljeni primjerci gotovo svih vrsta stakla i tehnike izvedbe, a obuhvaćeni su i svi stilski pravci 19. stoljeća. U Gliptoteci HAZU otvorena izložba „Majstor Radovan". Izložba "Majstor Radovan", otvorena 22. rujna u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), dio je bogata programa kojim se u Hrvatskoj obilježavaju Dani europske baštine.
  
Upoznavanjem kulturne baštine i stjecanjem znanja o njoj može se pridonijeti i podizanju razine svijesti o njezinoj važnosti, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić koji je izložbu i otvorio. Podsjetio je da se Hrvatska 1995. priključila projektu Dani europske baštine kada je Krapje proglašeno selom graditeljske baštine. Izložba u Gliptoteci HAZU tako će posjetiteljima približiti jedno iznimno umjetničko djelo za koje stručnjaci kažu da je jedan od najboljih primjera romaničke skulpture u Hrvatskoj. Riječ je o Radovanovu portalu u Trogiru koji je isklesao 1240. i potpisao natpisom na luneti Majstor Radovan, kipar i arhitekt koji je živio u Dalmaciji u 13. stoljeću. Radovanov portal glavni je portal katedrale sv. Lovre u Trogiru, a građen je u doba vladavine hercega Kolomana, koji je kao mladi brat kralja Bele IV. upravljao Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom od 1226. -1241. i poticao je gradnju trogirske katedrale. Izložba će posjetiteljima ne samo približiti to umjetničko djelo "par excellence" već će, istaknuo je pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić, pružiti i nove spoznaje o Radovanovu portalu do kojih se došlo tijekom njegove trogodišnje restauracije od 2004. do 2006. koja je, rekao je, otvorila nova vrata u percepciji toga djela.
  
Potankosti o tomu djelu i njegovu majstoru mogu se doznati u monografiji "Majstor Radovan" kojoj je Bužančić autor, a u kojoj, među ostalim, piše da su "tijekom restauracije skinuti nečistoća i pigment kojim su restauratori u 19. stoljeće nastojali ujednačiti površine potamnjelih kipova i reljefa pa se nakon više od jednoga stoljeća portal katedrale ponovno pokazao onakvim kakvim su ga gledali naraštaji koji su ga sagradili, a površina trogirskoga kamena zasjala je novim sjajem". Okupljene je pozdravila i ravnateljica Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture Blanda Matica podsjetivši da je ta uprava od trenutka kada se Hrvatska priključila obilježavanju Dana europske baštine glavni organizator programa. Medu posjetiteljima bila je i izaslanica predsjednika Republike za društvena pitanja, a po otvorenju koncert renesansne glazbe održao je ansambl "Marco Polo". hina/hs
 
HRVATSKO SLOVO, 30.09.2011.