Zadarski list - Ostvarenja 17 priznatih primijenjenih autora

GALERIJA ULUPUH: SUVREMENA KAZALIŠNA I FILMSKA SCENA
 
Izložba Suvremena kazališna i filmska scena, tradicionalna bienalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, upravo kreće u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14 u Zagrebu. Izložba, koja je realizirana uz potporu Ministarstva kulture RH, moći će se pogledati do 24. studenog, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.
 
Na izložbi se predstavčljaju ostvarenja 17 uglednih i priznatih kazališnih i filmskih primijenjenih autora u izboru Umjetničkog savjeta. Sekcije su:
 
Kostimografi - Ivana Bakal, Barbara Bourek, Danica Dedijer, Igor Dobranić, Doris Kristić, Mario Leko, Dženisa Pecotić, Katarina Radošević Galić, Ana Savić Gecan, Irena Sušac, Marija Šarić-Ban, Jadranka Tomić, Elvira Ulip;
 
Scenografi - Marin Gozze, Ljerka Hribar, Dinka Jeričević; Oblikovatelj svjetla Deni Šesnić.
 
Svi su radovi nastali u razdoblju od 2009. do 2011. godine, a u galeriji su predstavljeni u obliku skica, fotografija, kostima i maketa, u autorskom postavu Maria Beusana, uz oblikovanje svjetla članova Sekcije.
 
Donosimo kratki dio iz uvodnog teksta u katalogu:
 
„Sekcija za kazališnu i filmsku umjetnost jedna je od najstarijih i najbrojnijih ULUPUH-ovih sekcija. Prvi predsjednik ULUPUH-a, Kamilo Tompa, bio je između ostalog i eminentni scenograf. Najistaknutiji predstavnici struke a članovi sekcije bili su i Ljubo Babić, Pavel Froman, Vladimir Žedrinski, Inga Kostinčer, Vanda Pavelić Weinert i dr. U začetku, Sekcija se orijentirala na dva segmenta primijenjene umjetnosti, scenografiju i kostimografiju, a tijekom godina svoje je redove popunila i istaknutim majstorima krojačima, majstorima perika i maske, dizajnerima svjetla te rekviziterima. Danas sekcija broji 103 člana.", tako glasi portret Sekcije iz pera aktualne predsjednice, Ivane Bakal.
 
Donosimo i razmišljanje Sanje Ivić, ravnateljica Drame HNK u Zagrebu, koja se u predgovoru kataloga posvetila izloženim radovima, ocrtala zatim autorski doprinos svakog od izlagača pojedinoj predstavi, te zaključila kako „kostimografija i scenografija, uz umjetnost oblikovanja svjetla, uspijevaju i u ne tako lakim vremenima zadržati visoki nivo izvedbe, uz nepresušnu maštu umjetnika koji nerijetko, ne svojom krivnjom ostaju malo po strani. Ovom izložbom će barem na trenutak biti u centru naše pažnje."
 
NIVES GAJDOBRANSKI
 
ZADARSKI LIST, 17.11.2011.