Vjesnik - Utvrda cara Justinijana na skeniranju

ZAPOČELA ISTRAŽIVANJA UTVRDE TURETA NA OTOKU KORNATU
      
Bizantska utvrda Tureta na najvećem otoku u kornatskom arhipelagu Kornatu napokon je dočekala arheologe. Istraživanja utvrde koja je sagrađena u 6. stoljeću, a napuštena u srednjem vijeku, započeli su djelatnici Sveučilišta u Zadru predvođeni Irenom Radić-Rosi. Na ovom istraživačkom projektu surađuju s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku i Zavodom za geomatiku Geodetskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
  
Projekt financira Ministarstvo kulture i javna ustanova NP "Krka", na čijem se području ova zanimljiva bizantska građevina i nalazi, privlačeći svojim izgledom brojne posjetitelje.
 

FOTO: VJESNIK

 

Na početku istraživanja snimat će se stanje objekta upotrebom metode trodimenzionalnog terestričkog laserskog skeniranja. Riječ je o razmjerno novoj i vrlo učinkovitoj metodi kojom se dobivaju detaljne digitalne snimke. 
  
"Zahvaljujući toj metodi otkriven je niz novih detalja koji će nam pomoći u rekonstrukciju originalnog izgleda utvrde i dobivanju novih spoznaja o ovom objektu, o kojemu se zapravo vrlo malo zna. Utvrda je nevjerojatno kvalitetno građena i vrlo dobro očuvana", kazuje za Vjesnik arheologinja Irena Radić-Rossi, koja se ne može načuditi da tako vrijedna utvrda dosad nije bila predmet arheološkog istraživanja.
        

 

FOTO: VJESNIK

 
Detaljne 3D snimke omogućit će arheolozima nove spoznaje o ovom vrijednom kasnoantičkom objektu.
  
Stručnjaci predvođeni Irenom Radić-Rossi pretražili su i šire područje oko utvrde koja se nalazi na vrhu brda. Na njegovim obroncima pronašli su više komada prapovijesne keramike, a ulomke rimske opeke s pečatom tvornice u kojoj je rađena i ulomke amfora koji potječu iz 1. stoljeća prije Krista pronašli su na obalnom nasipu. Sve to govori da je ovdje život počeo prije nego što se to dosad mislilo, o čemu svjedoče upravo pronađeni ostatci keramike i amfora.
    
Osim utvrde Tureta, koja dominira cijelim kornatskim arhipelagom, na otoku Kornatu ispod Turete nalazi se crkvica Gospe od Tarca, a cijelu priču zaokružuje potonula lučica.
   
Nesumnjivo su potrebna daljnja istraživanja kako bi se cijelo područje oko Turete i sama utvrda dostojno predočili kao vrijedna hrvatska baština. Po završetku svih radova ovo će mjesto zasigurno postati važno turističko-kulturno odredište.
 
Utvrda Tureta nalazi se iznad polja Tarac na južnoj strani otoka Kornata. Sagradio ju je car Justinijan, a za njegove vladavine na obali Jadrana sagrađeno je 14 sličnih utvrda, među kojima je postojala optička vidljivost, a i slične su gradnje. Služile su za nadzor plovidbe Jadranom koji je u to vrijeme bio prometna žila kucavica. Najveća utvrda iz toga vremena je Gradina na otoku Žirju, koju su arheolozi godinama sustavno istraživali i konzervirali.
    
JADRANKA KLISOVIĆ
 
      
VJESNIK, 27.07.2011.