Taktilna galerija - Predstavljena inovacija Nataše Jovičić u Taktilnoj galeriji MG

 
 
U Modernoj galeriji, u utorak, 4. listopada, u 18 sati, predstavljena je inovacija povjesničarke umjetnosti Nataše Jovičić u Taktilnoj galeriji Moderne galerije na primjeru slike 'Golgota' Ljube Babića uključene na izložbu 'Hrvatska umjetnost u europskom kontekstu'  koja od listopada gostuje u Donaschwäbisches Zentralmuseumu u Ulmu.

Taktilna galerija MG prva je multisenzorna galerija namijenjena slijepim i slabovidnim osobama u ovom dijelu Europe. U posebnom odjeljku, uređenom za razgledavanje “dodirom i zvukom“, izmjenjuju se izložbe s kapitalnim djelima hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. st. Audio vodiči, taktilni dijagrami te legende na Brailleovu pismu, izloženi uz originalna djela i objedinjeni u pratećim katalozima izložbi, formula su kojom je Moderna galerija hrvatsku likovnu umjetnost novijega doba učinila dostupnom svima.
 
U želji da se publici u Ulmu pokaže tu specijalnost taktilnog odjeljka Moderne galerije, za sliku 'Golgota' Ljube Babića, među sto prvorazrednih likovnih djela hrvatskih autora nastalih na prijelomu 19. u 20. stoljeće iz fundusa MG, dizajniran je poseban stol s ugrađenim dijagramima izrađenima u staklu i snimljen novi audio vodič kojima je omogućeno njezino razgledavanje 'dodirom i zvukom'.

Autorica  metodologije prezentacije slikarske umjetnosti slijepim i slabovidnim osobama je Nataša Jovičić,  a novo obrazovno pomagalo koje je otputovalo na izložbu u Ulm pod nazivom Ditakta, ne samo da je namijenjen slijepim osobama vec i bolesnima od Alzheimerove bolesti.