Virovitički list - Otvoreno 8. virovitičko kazališno ljeto

PREMIJERNO IZVEDEN "KABARET KOD VESELIH KOMARACA"

Osmo Virovitičko kazališno ljeto otvoreno je 10. lipnja zanimljivom i zabavnom kazališnom formom - kabaretom. Na otvorenoj pozornici, na sreću pod zvjezdanim nebom, u Gradskom parku, uz graktanje uznemirenih vrana, glumci Kazališta Virovitica izveli su pred brojnom publikom svečanu premijeru višestrukog autora Draška Zidara, predstavu "Kabaret kod veselih komaraca". Od početka do završetka gotovo dvosatne predstave orio se pljesak publike, u kojoj je uz gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina bio i predstavnik Ministarstva kulture Srećko Šestan, redoviti gost virovitičkih kazališnih predstava.

"Kabaret kod veselih komaraca" rađen je na duhovit tekst glumca Draška Zidara, koji je ujedno i redatelj i autor scenografije koja u nekoliko slika ocrtava staru i novu Viroviticu, središnju temu kabareta. Zidar je i dio sjajnog glumačkog trija. Uz Igora Goluba i Gorana Košija pjeva i pleše uz sjajnu glazbu Mihaela Kurjančića i Deana Premrla. Kostimografkinja je bila Vanda Grba, a oblikovatelj vrlo efektnog svjetla Damir Gvojić. Baš kako se i očekivalo od kabareta, zabavio je i nasmijao gledatelje, a kroz pjesmu, ples i glumu trojica izvanrednih glumaca, koji su se pokazali i kao vrlo dobri pjevači i kazivači ljubavnih stihova, obrađene su svakodnevne, životne teme i događanja u Virovitici, pa i šire, kroz razmišljanja o jeziku, učenju i izboru studija, začinjeni s malo politike i malo više ljubavi. Redali su se pravi glumački biseri Igora, Gorana i Draška, a nakon smijeha i prepoznavanja situacija i osoba iz naše sredine sve je zaokruženo ljubavnom lirikom.
 
Draško Zidar dokazao je da može biti ne samo duhovit, nego i vrlo liričan, darujući publici svoje ljubavne stihove. Sve je bilo s mjerom, vrlo profesionalno napisano i izvedeno, pa bi se virovitički kabaret bez imalo dvoumljenja mogao izvesti i na pozornicama velikih kazališta. To je potvrdila i publika koja je obje večeri ispunila gledalište i uživala u predstavi. Bilo je i pitanja o naslovu kabareta, zašto kod veselih komaraca?! Jednostavno zato što je publika proteklih kazališnih ljeta u gradskom parku doista bila kod veselih i zločestih komaraca, kojih na sreću do sada još nije bilo. Autor je dopustio i drugi naslov "Kabaret kod veselih muškaraca", što je i više odgovaralo trenutačnom stanju, a osobito radnji kabareta.
 
Bilo kako bilo, tko nije vidio ovu predstavu, ne smije propustiti iduća izvođenja tijekom Virovitičkog kazališnog ljeta, a prvo sljedeće je 26. lipnja.
 
M. V.
 
VIROVITIČKI LIST, 16.06.2011.