VOX Glas Zadra - Obnova bedema nastavlja se i u ovoj godini

NIN - KONTINUIRANI DESETOGODIŠNJI RAD 
  
Kontinuirani rad na obnovi bedema od 10 godina i ove godine se nastavlja. Nakon prošlogodišnje obnove zapadnog dijela bedema te početka obnove i rekonstrukcije na području tzv. Dvorine kada se došlo do temelja samih bedema i odredio njihov točan položaj. Nakon početnih radnji bedemi su počeli dobivati svoj prvobitni oblik, no i gradnja i rekonstrukcija nije bila završena te će djelatnici gradske tvrtke "Komunalije i odvodnja d.o.o.“ nastaviti s radom i ove godine.
   
Najprihvatljivija ponuda
   
Ova tvrtka ima sve potrebne certifikate i odobrenja od konzervatorskog ureda za takvu vrstu radova te ugovor s Ministarstvom za izvođenje samih radova što Gradu Ninu uvelike olakšava rad i napredak na samom terenu jer gradska tvrtka može preuzeti veliki dio posla na sebe i izbjegnuti su dugotrajni procesi procesa natječaja i ostalih birokratskih procedura.
 
- Kao dio obnove bedema Grad Nin će krenuti i s obnovom Donjih gradskih vrata tzv. Bardeline čime će ulazak u samu povijesnu jezgru Nina biti još veličanstveniji. Ministarstvo kulture i ove godine uložit će 200.000 kuna za obnovu bedema dok će Grad Nin podmiriti ostatak troškova koji će sigurno premašivali ovaj iznos, za obnovu bardeline već je proveden natječaj i radove će izvoditi tvrtka "Bino commmerc d.o.o.“ iz Zadra koja je dala najprihvatljiviju ponudu, a ima i sve potrebite dozvole za obnovu povijesne baštine. Nadamo se završetku radova do početka sezone, odnosno do početka lipnja kadu će povijesni Nin zabljesnuti svojim povijesnim sjajem - naglasila je Marijana Ramov, stručna suradnica za kulturne djelatnosti Grada Nina.
 
Početkom sezone bit će prezentiran i mozaik na području rimske vile urbani iz 1.st na lokalitetu Banovac čija je rekonstrukcija i radovi na njemu završeni. Ramov je naglasila da je samo pitanje odobrenja konzervatorskog ureda u Zadru hoće li odobrili potpuno otkrivanje mozaika ili djelomično.
 
Nova otkrića
 
Podsjetimo, Grad Nin je na tom predjelu napravio i zamjenu građevinskih parcela jer se došlo do novih saznanja na samom  terenu i otkrića novih mozaika. Da bi se to područje moglo u potpunosti istražiti, izvršena je zamjena parcela te sa na tom cijelom području izvršilo proširenje samog rimskog mozaika prema stvarnom stanju na terenu vođeni novim pronalascima.
 
Unatoč lošoj financijskoj slici Hrvatske, Ministarstvo kulture ne prestaje ulagali u kulturnu i povijesnu baštine Nina što govori o važnosti ovog kraja kako za Zadarsku županiju tako i za Hrvatsku jer upravo je Nin kolijevka hrvatske državnosti i kršćanstva.
 
TIHANA MAGAŠ
 
VOX GLAS ZADRA, 11.04.2011.