Zadarski list - KUD-ovi čuvari ojkalice

VEČER OJKAVICE OD SINJA DO NINA I BRINJA U LIŠANIMA OSTROVIČKIM
  
Trideset i dva kulturno umjetnička društva sudjelovala su na povijesnoj, prvoj večeri ojkavice od Sinja do Nina i Brinja koja je održana u subotu na stadionu u Lišanima Ostrovičkim u organizaciji mjesnog KUD-a Sv. Nikola Tavelić i Općine Lišane Ostrovičke. Manifestacija koja bi se slobodno mogla nazvati jednim od najvažnijih kulturnih, događaja Zadarske županije predstavila je brojnoj domaćoj i stranoj publici ojkanje koje je UNESCO uvrstio na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine te je KUD Sv. Nikola Tavelić dobio povelju za očuvanje takve vrste pjevanja.
 

FOTO: ZADARSKI LIST

   
- Prezadovoljan sam odazivom KUD-ova na prvu večer ojkavice. Ovaj događaj ima veliko značenje, ne samo za samo Lišane nego i, za cijelu Zadarsku županiju. M smo ovdje okupili KUD-ove iz četiri županije - Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Ličko-senjske županije, kaže voditelj KUD-a Sv. Nikola Tavelić Joso Nimac.
 
- Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna te da ćemo iz godine u godinu sve više, bolje, jače i glasnije promovirati ono što je UNESCO prepoznao kao ugroženo. Ovi KUD-ovi ovdje se trude svim silama da to opstane i nastavi se prenositi s koljena na koljeno. Kultura je nešto što smo dobili od naših predaka i naša je obveza to prenijeti našoj djeci, rekla je načelnica Općine Lišane Ostrovičke Ivana Dević.
 
Kultura jednog naroda vrijedi onoliko koliko njeguje i baštini svoju tradiciju i kulturu pa je stoga na nama Hrvatima da kroz narodne običaje očuvamo svoj identitet i baštinu, jer su oni važan dio naše tradicije kako je rekla savjetnica u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti. Zadarske županije Anita Mijić:
 
- Da bismo bili jaki i sigurni u sebe, da bi nas drugi poštovali, moramo imati čvrste i snažne korijene. Mi ih imamo, a to su neprocjenjivo bogatstvo naših običaja.
  
Prisutnima se obratila i Blanka Matica, ravnateljica uprave pri Ministarstvu kulture:
  
- Bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine, posebice nematerijalne ili žive baštine, čuvano je i prenošeno tijekom mnogih stoljeća zahvaljujući brojnim generacijama pojedincima, društvima za prenošenje tradicije, brojnim muzejima, znanstvenicima, napose enolozima i institucijama. Danas, u vrijeme ubrzanog razvoja, informatičke umreženosti i komunikacije neograničenih mogućnosti, kad zatvorene i izolirane lokalne zajednice ubrzano nestaju, uvrštenje ojkanja kao nematerijalnog dobra Republike Hrvatske na UNESCO-ovu listu svakako znači potvrdu njegove vrijednosti i značaja ne samo kao lokalne i nacionalne već i kao dijela svjetske baštine.
 
Prva povijesna Večer ojkavice u Lišanima prošla je u odličnom raspoloženu, a za to su se uz organizatore pobrinuli pokrovitelji Ministarstvo kulture, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Zadarska županija. 
      
ANTE VIDOVIĆ
   
ZADARSKI LIST, 11.07.2011.