Vjesnik - Klasika na suvremen način i teatar sutrašnjice

Dubrovačke ljetne igre su ove godine okupile više od 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta. Od 10. srpnja do 25. kolovoza na 15 scenskih i ambijentalnih mjesta renesansnog grada Dubrovnika održano je 75 dramskih, glazbenih, folklornih, filmskih, likovnih i plesnih programa.
 
Tim je povodom na zadnji dan ovogodišnjih Igara, u četvrtak, 25. kolovoza, održana konferencija za medije u press centru Igara u Festivalskoj palači, koju su vodili intendant Ivica Prlender te umjetnički ravnatelji Dora Ruždjak i Ivan Repušić uz sudjelovanje gradonačelnika Andre Vlahušića i župana Nikole Dobroslavića.
 
Dramski program bio je raznorodan i uvjetno rečeno na repertoaru se našlo “za svakoga ponešto“. “Kate Kapuralica“ je baštinski tekst koji je u režiji mladog redatelja Darija Harjačeka zaživio na suvremen i svjež način. Spoj mladosti i tradicije pokazao se idealnom kombinacijom pa je zbog velikog interesa publike ubačena dodatna izvedba.
 
“Prizori s jabukom“ Ivane Sajko teatar su sutrašnjice, namijenjen onima koji tek dolaze, mladom naraštaju koji će jednoga dana činiti osnovu publike Ljetnih igara. S nestrpljenjem se očekivala i premijera Sofoklove tragedije “Kralj Edip“, klasičnog naslova u interpretaciji slovenskog redatelja Eduarda Milera.
 
“Važan je taj spoj različitih kazališnih iskustava i kulturnih sredina koje se međusobno isprepliću učeći jedna od druge. Miler je prvi put režirao na Igrama i svojim intuitivnim pristupom stvorio predstavu izuzetne ambijentalnosti, važnu za Dubrovnik i hrvatsku kulturnu sredinu“ - izjavila je Dora Ruždjak. Unatoč ozlijedi Mislava Čavajde, održane su dvije predstave i javni glavni pokus. Osim premijernih naslova, ove godine su se na repertoaru našle i reprizne izvedbe drame Tomislava Zajeca “Spašeni“ u režiji Franke Perković te Gogoljeva “Revizora“ u režiji Jerneja Lorencija, uspješnice Igara, koja je osvojila brojne nagrade i priznanja. Oba naslova progovaraju o našoj svakidašnjici aktualno i promišljeno.
 
Na tragu suvremenog propitivanja dramskog kazališta bila su i dva gostovanja plesnih predstava, “My name is Nobody“ dubrovačkog skladatelja Frana Đurovića, praizvedene ove godine na Muzičkom biennalu, te senzacionalne “One and Two“ glasovita koreografa i plesača Emija Greca.
 
U programu “Off“ sudjelovao je i dubrovački teatar “Lero“ s predstavom “Ljepirice“ autora i redatelja Davora Mojaša, a radi se o suštinski dubrovačkoj predstavi prevedenoj u suvremeni kazališni jezik. Također je gostovala “Diva“ Edvina Liverića u suradnji s Art-radionicom Lazareti, a radi se o suradnji koja bi mogla postati tradicijom i poligonom za mlade umjetnike.
 
U sklopu glazbenog programa održano je 25 koncerata. Nastupili su orkestri, komorni sastavi i solisti pokazavši umijeće u mnogim stilovima i izvodeći raznolike glazbene žanrove - od klasične do suvremene glazbe. Festivalska publika imala je priliku slušati najjače svjetske operne zvijezde poput kontratenora Maksa Emanuela Cenčića, mezzosopranistica Dubravke Separović Mušović i Renate Pokupić ili uživati u jazz interpretacijama Trija Kerema Gorseva. Na Igrama su među brojnim zvijezdama nastupili i najveći violinisti današnjice Vadim Rjepin i Pinchas Zukerman, najbolji ruski pijanisti Aleksandar Gindin i Boris Berezovski, glasoviti hrvatski pijanist Ivo Pogorelić, harmonikaš Richard Galliano te hrvatska klarinetistica Marija Pavlović, koja je briljirala uz orkestar milanske La Scale.
 
Najveću pozornost publike i medija svakako su izazvali nastupi pijanista Ive Pogorelića, koji je nastupio na Igrama nakon 26 godina, 2 CELLOS s dva koncerta te Solisti Munchenske filharmonije s Monikom Leskovar. Dubrovački simfonijski orkestar s tri različita koncerta je napunio Knežev dvor i izazvao ovacije publike, a ništa manje oduševljenje nisu izazvali koncerti Zagrebačkoga puhačkog ansambla ili trio gitarista Dukić-Brčić-Ceku. Zagrebački solisti i gitarist Pepe Romero praizveli su “Dubrovačku siestu“ Olje Jelaske, posebno napisanu za Igre, a održan je i humanitarni “Koncert za Japan“ u izvođenju Hrvatskoga baroknog ansambla.
 
U folklornom dijelu tradicionalno su nastupili folklorni ansambli Linđo iz Dubrovnika i Lado iz Zagreba. Brojne popratne programe Igara posjetilo je više od 20.000 posjetitelja, među kojima se ističu izložbe Nikoline Šimunović i Igora Rončevića u Palači Sponza. Prikazano je i sedam filmova s Festivala igranog filma u Puli u kinima Jadran, Sloboda i Visia. Dubrovačke ljetne igre izdale su monografiju “Joško Juvančić Jupa“.
 
“Igre su podržali Ministarstvo kulture, Grad Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija. Držim da će očekivano oživljavanje gospodarstva neizbježno pozitivno utjecati i na stopu rasta sponzorskog ulaganja u kulturu. Brojni sponzori i donatori na čelu s generalnim pokroviteljem Vipnetom ostali su ove godine uz nas“, izjavio je intendant Prlender. Igre su zabilježile porast prodaje ulaznica putem interneta za šest posto u odnosu na prošlu godinu. Od 1. srpnja do 24. kolovoza po svjetski priznatoj metodologiji “Google Analytics“ zabilježeno je čak 41.500 jedinstvenih posjetitelja iz 105 zemalja.
 
J. MANDIĆ-MUŠĆET
  
VJESNIK, 26.08.2011.