Glas Istre - Diminićevo remek-djelo na Bijeloj cesti

ZATVOREN 39. MEDITERANSKI KIPARSKI SIMPOZIJ U LABINU
  
Bijela cesta, kao jedinstven svjetski projekt, otvara veliku mogućnost gradu Labinu i Županiji, ali i državi, za konačno postavljanje ovog dragulja i bisera Istre u europski kontekst parkova skulptura, dodala je Šulc.
 
- Slikarsko polaganje kamena, zapravo njegovo tkanje koje lagano i daleko asocira na uzoranu istarsku zemlju - tako je povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner opisala "Oranicu", 16. dionicu Bijele ceste, autora Josipa Diminića, predstavljenu na zatvaranju 39. mediteranskog kiparskog simpozija (MKS) jučer u Dubrovi kraj Labina. Promovirana dionica, koja je krak tzv. raskrižja Ceste, zrcali duboku zavičajnost kipara i slikara Diminića, višestrukog autora na MKS-u i idejnog tvorca te manifestacije.
 
Kao svojevrsna potvrda autorovog slavljenja rodnog kraja bio je i istarski balun koji je, prošetavši "Oranicom", na mehu odsvirala Amneris Ružić.
 
- Skica je nastala u trenu kao san dječaka, prisjećanje na Sv. Lovreč i Diminiće, na osjećanje zemlje i zemljanosti - i bila je besprijekorna. Teško je, međutim, bilo uvjeriti Diminića da realizira dionicu i ostavi svoj trag na Bijeloj cesti nakon što je završen njen krak u smjeru istok - zapad. Diminić, čudo od čovjeka koji svakom projektu prilazi kao da mu je prvi, na koncu je napravio pravo remek-djelo, rekla je Ostojić Cvajner, predsjednica MKS-a. - Telurnost i kolorit dobiveni su upotrebom paljenog smeđecrvenog granita koji, brižljivo biran i još brižljivije slagan, ujedno tvori i sintezu umjetnikova stvaranja, zapisala je u popratnom katalogu te naglasila čistoću ideje i djela koje pjeva odu zemlji.
 
Najavila je da će Ante Rašić, autor jedne od dionica Ceste, dogodine izraditi tzv. nultu dionicu, mozaični legendarij s popisom autora i djela.
 
- U Diminićevoj "Oranici" suočavamo se sa snažnom osobnošću europskog likovnog umjetnika koji je u memoriju ove brazde sunca dao najbolji dio sebe. Čestitam mu na snazi, izdržljivosti i onome najvrednijem - iskrenosti koju je ugradio u njegovu istarsku oranicu, a ustvari oranicu sviju nas, naglasila je Branka Šulc, ravnateljica Uprave za kulturni razvitak u Ministarstvu kulture, koja je zatvorila MKS.
 
- Bijela cesta, kao jedinstven svjetski projekt, otvara veliku mogućnost Labinu i Županiji, ali i državi, za konačno postavljanje ovog dragulja i bisera Istre u europski kontekstparkova skulptura, dodala je Šulc.
  
Izrazila je nadu da će se, ususret jubilarnom 40. izdanju MKS-a, ostvariti ideja ljubitelja umjetnosti: konačno otvaranje muzeja skulptura na otvorenom te informativnog centra.
 
IGOR RADIĆ
 
GLAS ISTRE, 26.09.2011.