Glas Slavonije - Izložba o Srijemu

ILOČKI MUZEJ

Dijelom nazvanim "Etnološki prikaz iločkog područja hrvatski dio Srijema" u cijelosti je završen projekt novog stalnog postava Muzeja grada Iloka u obnovljenom srednjovjekovnom dvorcu Odescalchi. Autor spomenutog dijela postava je Mario Beusan, a stalni postav u iločkom muzeju rezultat je projekta istraživanja, obnove i revitalizacije kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol.

Muzeološka koncepcija je razvijena na temelju raspoložive grade iz fundusa Muzeja grada Iloka, ali i uz nove otkupe dijelova grade koji su nedostajali i na temelju tekstova što su ih napisali stručnjaci iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, a koji su građu stručno obradili, klasificirali i izvršili konačan odabir predmeta za postav.

I realizacija muzeološke teme "Etnološki prikaz iločkog područja - hrvatski dio Srijema" ostvarena je suradnjom Muzeja grada Iloka i zagrebačkog Etnografskog muzeja.

U Iloku su radovi na poslijeratnoj obnovi muzejskih prostora, kao i revizije cjelokupnog fundusa, započeli odmah nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pod okriljem Ministarstva kulture RH, a provođena su i višeslojna restauratorska, konzervatorska i arheološka istraživanja.

Novi stalni postav u dvorcu Odescalchi otvoren je početkom 2010.godine. (S. B.)
 
GLAS SLAVONIJE, 12.12.2011.