Dubrovački vjesnik - Vela spila pri vrhu arheološke svjetske znanosti

Prije nekoliko dana  nastavljena su  multidisciplinarna arheološka istraživanja poznatog prapovijesnog lokaliteta  Vele spile iznad Vele Luke. Ovaj najveći dvogodišnji projekt započeo je prošle godine u rujnu nakon četverogodišnje stanke.
  
 

FOTO: DUBROVAČKI VJESNIK

   
Vela spila je jedan od najbogatijih pretpovijesnih nalazišta na Sredozemlju. U njoj je pronađeno pet ljudskih grobova iz mezolitika, jedinih i najstarijih na Jadranu. Ovo nalazište je preokrenulo prapovijest ovoga kraja, dokazavši da ona zadire mnogo dublje  u prošlost. Spila se nalazi na južnom obroku brda Pinski rat, na 130 metara iznad uvale Kale u Veloj Luci. Nositelji ovogodišnjeg istraživanja su : Centar za kulturu Vela Luka, prof. Dinko Radić voditelj projekta, Odjel za prapovijest  arheologije sveučilišta u Cambridgeu ,prof. dr.Preston Miracle jedan od vodećih arheologa u Cambridgeu, Zavod za   paleontologiju i geologiju kvartara HAZU-a, dr. sc.Dejana Brajković.
 
U istraživanju učestvuju ekipe studenata arheologije i geologije iz Engleske i Hrvatske,njih 20-tak. Ove godine naviše je studenata iz Sveučilišta – Zagreb. Planirano je da ovogodišnje istraživanje traje četiri tjedna.
  
 

FOTO: DUBROVAČKI VJESNIK

      
Cilj ovogodišnjih istraživanja, kako nam je rekao prof. Radić je prikupiti dovoljno materijala za daljnje analize, koje će se obavljati u našim i stranim znanstvenim laboratorijima. Očekuju se radni posjeti niza domaćih i stranih stručnjaka .Ovogodišnja istraživanja usmjerena su na razdoblje od prije nešto manje od 10.000 godina, posebno na procese tijekom kojih se razina Jadranske obale podigla za oko 100- tinjak metara. Istražuju se promjene koje je ljudska populacija doživjela u razdoblju prihvaćanja poljodjelstva i stočarstva, te napuštanje lova, ribolova i sakupljanje plodova kao dominantnih načina pribavljana hrane.
 
Projekt financiraju Sveučilište Cambridgeu, HAZU -i, Ministarstvo kulture RH i Općina Vela Luka. Ovim projektom ,odnosno metodologijom rada i sudjelovanja priznatih i poznatih arheologa, Vela spila se probija u sam vrh arheološke znanosti u svijetu. Rezultati istraživanja to će i potvrditi - kazao je na kraju prof. Radić.
 
SPILA A NE ŠPILJA
 
Naziv spila je iz velolučkog dijalekta, a prihvaćen je i u stručnoj literaturi.  
  
MILOVAN CETINIĆ
 
DUBROVAČKI VJESNIK, 11.09.2011.