Krilata bića iz crtaćih blokova

DNEVNIČKI CRTEŽI NIVES KAVURIĆ- KURTOVIĆ U KNJIZI "TKO TO GOVORI ZAR ZAR!!!" 
  
Dnevnički crteži i zapisi česti su oblik umjetnikovih izražavanja, ali se rijetko izdaju u obliku knjige "Tko to govori zar zar!!!“ naslov je knjige u kojoj su objavljeni dnevnički crteži Nives Kavurić-Kurtović, poznate hrvatske likovne umjetnice. Lijepo opremljeno izdanje objavilo je Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Istre i Hrvatskog primorja, a predstavljeno je u vijećnici Grada Rijeke. Ispred nakladnika obratila se Jasna Rotim Malvić, dok je autorica uvodnog teksta Jolanda Todorović istaknula da se knjiga stvarala dugo, s mnogo ljubavi i pozitivne energije.
 
- Premda se rijetko izdaju u formi publikacije poput ove, dnevnički crteži i zapisi česti su oblik umjetnikovih izražavanja. Crtaći blokovi u atelijerima služe za bilježenje ili skiciranje tek nadošle ideje, za zapisivanje misli i osjećaja koji bljesnu u trenutku i ostanu materijalizirana potvrda kreativnosti duha. Nives Kavurić-Kurtović kontinuirano osjeća potrebu te vrste neposrednog izražavanja, bilježenjem niza trenutaka u kojjima promišlja svijet i život oko sebe.
 
Tijekom priprema za izdavanje svojih zbirki pjesama, Branka Arh je u nekoliko navrata dobila na uvid bilježnice i blokove s Nivesinim crtežima. Dnevnički crteži nastajali su iz dana u dan, za kuhinjskim stolom u zagrebačkom Cvjetnomo nastelju gdje umjetnica živi i radi. Vrijednost i značenje dnevničkih crteža kao publikacije vidimo i u zadržavanju autentičnosti i izvornosti njihove originalne forme – osvrnula se Todorović.
 
Popratni tekst Branke Arh također nije u klasičnom smislu predgovor izdanja, niti je riječ o kritičkoj, formalnoj analizi autoričina rada. Više je to poetizirani dijalog s crtežima, s izjavama autorice izrečenim tijekom njihova zajedničkog razgovora. Kako je kazala Arh, riječ je o šezdesetak crteža perom i tušem nastalih 2010. godine u četiri crtaća bloka. Crteži otvaraju egzistencijalna pitanja i bilježe tjeskobna stanja.
 
- Razorna energija u negiranju i poništavanju poprima obličja animalnih bića prijetećih izraza. Opake ptice, spiritualna bića bez svoga gnijezda, moćna krilata bića opasnih kljunova izgovaraju svoju ptičju mudrost.
 
Onomatopejska rječca "Tko to govori zar zar!!!“ priziva osjećajne i zvučne asocijacije , izražavajući zapreminu glasanja i nakon smrti – rekla je Branka Arh.
 
Knjigu je grafički oblikovala Vesna Rožman, recenzentica je dr. Nataša Lah, a prijevod teksta Branke Arh na engleski potpisuje Slobodan Drenovac. Izdanje je sufinancirano sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Rijeke i Grada Zagreba.
 
KIM CUCULIĆ
 
NOVI LIST, 12.02.2011.