Glas Istre - Predstavljena Virtualna zavičajna zbirka pulske knjižnice

VI. SEEDI KONFERENCIJA DIGITALIZACIJE KULTURNE I ZNANSTVENE BAŠTINE
 
Trenutno ViZZ sadrži digitalnu zbirku razglednica s motivima Pule na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, koja se može u cijelosti pregledavati i pretraživati. Digitalizirana je također i zbirka "Hrvatske narodne popijevke iz Istre" Matka Brajše Rašana, koja se smatra prvom zbirkom folklornih napjeva s istarsko-primorskoga područja, kazala je Nadia Bužleta.
 
U Zagrebu je od 18. do 20. svibnja održana 6. SEEDI konferencija digitalizacije kulturne i znanstvene baštine na kojoj je predstavljen projekt digitalizacije Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Virtualna zavičajna zbirka - ViZZ. Projekt je predstavila knjižničarka Nadia Bužleta.
 
SEEDI je međunarodna inicijativa za razvoj digitalizacije kulturne i znanstvene baštine u zemljama jugoistočne Europe s ciljem okupljanja arhivskih, knjižničnih i muzejskih djelatnika, znanstvenika i stručnjaka koji s raznih aspekata sudjeluju u procesima digitalizacije s ciljem predstavljanja i trajnog čuvanja kulturnog, povijesnog i znanstvenog nasljeđa. Konferencija je prvi put održana u Hrvatskoj, a domaćin je bila Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture.
 
Predstavljeni su projekti digitalizacije baštinskih ustanova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Češke, Bugarske i drugih zemalja jugoistočne Europe koji pohranjuju milijune digitaliziranih stranica knjiga, rukopisa, novina, fotografija, crteža, zemljopisnih karata, muzejskih izložaka, arhivske i druge građe. U sastavu konferencije održan je Prvi festival hrvatskih digitalizacijskih projekata, koji se odvijao u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, na kojem su predstavljeni inovativni, kvalitetni i novi projekti digitalizacije knjižnične, muzejske i arhivske građe u Hrvatskoj.
Jedini projekt digitalizacije iz istarskih baštinskih ustanova predstavljen na konferenciji je ViZZ, koji je predstavila voditeljica projekta Nadia Bužleta iz Gradske knjižnice i čitaonice Pula.
 
- Trenutno projekt ViZZ sadrži digitalnu zbirku razglednica s motivima Pule na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće koja se može u cijelosti pregledavati i pretraživati. Digitalizirana je također i zbirka "Hrvatske narodne popijevke" iz Istre Matka Brajše Rašana koja se smatra prvom zbirkom folklornih napjeva s istarsko-primorskoga područja, kazala je Bužleta.
 
Digitalne zbirke dostupne su online na mrežnom portalu (www.vizz-gkc-pula.hr ). Na portalu su ujedno dostupne i informacije o zavičajnoj zbirci knjižnice, o recentnim naslovima u zavičajnoj zbirci, a dostupan je i kalendar godišnjica za 2011. godinu.
 
- Izradili smo ga s ciljem da na jednom mjestu okupimo informacije o događajima, osobama i činjenicama koje se referiraju na Istru, a u ovoj godini obilježavaju okruglu godišnjicu. U tijeku je i nastavak digitalizacije građe, u pripremi je digitalizacija ostalih razglednica Pule s početka 20. stoljeća te nekoliko publikacija koje imaju značajnu ulogu u povijesti tiskarstva i nakladništva u Istri, a čuvaju se u fondu Gradske knjižnice i čitaonice Pula, rekla je Nadia Bužleta.
 
Sintaksa hrvatskog jezika
 
Zbornik Sintaksa hrvatskoga jezika/Književnost i kultura osamdesetih, što ga je uredio Krešimir Mićanović, a sadrži predavanja sa 39. seminara Zagrebačke slavističke škole (ZSŠ) izašao je iz tiska. U prvom dijelu zbornika nalaze se jezikoslovni tekstovi posvećeni sintaksi i suprasintaksi hrvatskoga jezika, a u drugom dijelu su tekstovi koji se bave hrvatskom kulturom i književnosti osamdesetih godina prošloga stoljeća.
 
Zbornik sadrži i raspravu o slavenskom i romanskom "tkanju" dalmatinskog i dubrovačkog identiteta, a kako se navodi u posebnoj su dijelu zbornika prilozi posvećeni književnoznanstvenim i jezikoslovnim knjigama objavljenim između dvaju seminara Zagrebačke slavističke škole. Zbornik je najava jubilarnog 40. hrvatskog seminara za strane slaviste, koji će se održat' u Dubrovniku od 22. kolovoza do 2. rujna 2011.
 
Na seminaru će se okupiti šezdesetak inozemnih slavista i kroatista iz gotovo dvadeset i pet država, a tematski su mu ciklusi predavanja posvećeni predstandardizacijskome razdoblju hrvatskoga jezika te književnim i kulturnim zbivanjima devedesetih godina 20. stoljeća. (H)
 
VANESA BEGIĆ
 
GLAS ISTRE , 28.05.2011.