Zadarski list - Zanki: Želimo generirati novu scenu

Na ovaj način, osim što želimo pokazati slikarski opus, želimo generirati novu scenu, stvoriti mjesto okupljanja umjetnika, dati poticaj za pisanje novih kritika i poticaj za razmišljanje o našoj sceni - Josip Zanki.
  
Predstavljanjem radova 40-ak suvremenih hrvatskih slikara u četvrtak je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu otvoreno hrvatsko Bijenale slikarstva 2011., prva u nizu dvogodišnjih izložbi koje imaju za cilj promicanje suvremenoga hrvatskog slikarstva te pružanje poticaja mladoj domaćoj slikarskoj sceni i razvoju novih zbivanja u slikarstvu.
 
"Ovaj je bijenale posvećen mladoj hrvatskoj slikarskoj sceni čije polazište nije akademizam, sceni čije je polazište potpuno drugačije od starih polazišta, koja svoje radove temelji na stjecanju intermedijalnih iskustava služeći se fotografijom, videom, raznim softverima i sličnim i koja je na neki način budućnost umjetnosti hrvatske kulture", kazao je predsjednik HDLU-a Josip Zanki otvarajući izložbu.
 

Mjesto okupljanja umjetnika

HDLU na ovaj način želi postati generator nove kreacije, novih zbivanja. "Na ovaj način, osim što želimo pokazati slikarski opus, želimo generirati novu scenu, stvoriti mjesto okupljanja umjetnika, dati poticaj za pisanje novih kritika i poticaj za razmišljanje o našoj sceni", rekao je Zanki.
 
Zamišljeno kao reprezentativna dvogodišnja izložba koja pruža uvid u suvremeno hrvatsko slikarsko stvaralaštvo, ali i kao platforma za upoznavanje hrvatske javnosti s relevantnim slikarskim događanjima u pojedinim gradovima, regijama i državama, bijenale se sastoji od dvije izložbe - jedne koja predstavlja recentnu domaću slikarsku scenu, te druge pod naslovom "I Am a Berliner", recentnih radova priznatih berlinskih slikara.
 
Hrvatski postav obuhvaća radove 28 odabranih i 15 pozvanih suvremenih domaćih autora, okupljajući na jednom mjestu umjetnike mlađe generacije poput uličnog umjetnika poznatog pod pseudonimom Puma 34, Zlatana Vehabovića, Željke Cupek i drugih, te brojna etablirana imena kao što su Lovro Artuković, Boris Bučan, Željko Kipke, Zlatan Vrkljan, Gordana Bakić i drugi.
 
Riječ je mahom o djelima velikog formata koji pripadaju uglavnom žanru figurativnog slikarstva, no zastupljeno je i nešto apstrakcija.

Berlinski umjetnici na novim mjestima

Na odvojenoj izložbi "I Am a Berliner", tematski podijeljenoj na četiri cjeline - Imaginacija, Ekspresija, Formalizacija i Apstrakcija, hrvatskoj se javnosti predstavilo 18 berlinskih slikara. Izbor berlinskog dijela izložbe napravio je britanski kustos i povjesničar umjetnosti s berlinskom adresom Mark Gisbourn.
 
U Berlinu postoji velika slikarska platforma, što je ujedno i jedan od razloga zašto je ove godine za predstavljanje na bijenalu odabran upravo taj grad, kazao je Gisbourn. Napomenuo je da je za izložbu odabrao umjetnike čiji rad po njegovu mišljenju na najbolji način odražava ogromnu i diversificiranu slikarsku cenu Berlina. "Također smo željeli predstaviti berlinske umjetnike na nekim novim mjestima, kamo ih uobičajeno put ne bi nanio", dodao je.
  
Izložba tako nakon Zagreba u siječnju putuje u Tel Aviv, te potom u proljeće 2012. na Sardiniju.
 
U ime Ministarstva kulture i ministra kulture mr. Jasena Mesića okupljenima se obratila ravnateljica uprave za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva kulture RH Jasminka Lokas, koja se posebno osvrnula na činjenicu da ovo bijenale nastoji osim hrvatskih umjetnika predstaviti i umjetničku scenu neke druge zemlje te kroz popratne sadržaje razvija suradnju između hrvatske i njemačke umjetničke scene.
 
"Vjerujem da će ovo bijenale pokazati vrijednost hrvatskog slikarstva te da će iznjedriti neka nova mlada i perspektivna slikarska imena koja će u budućnosti osigurati visoku kvalitetu i kontinuitet ove likovne discipline, čiji su temelji duboko postavljeni u hrvatskoj kulturi", kazala je.
 
Bijenale traje do 3. prosinca.  (Hina)
 
ZADARSKI LIST, 07.11.2011.