Glas Slavonije - Otkriveni Avari pokopani s konjima prije 1.000 godina

ARHEOLOŠKO ISTRAŽIVANJE - Započelo iskopavanje kod Nuštra
  
- Arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci i zagrebačkog Arheološkog instituta otvorili su na lokalitetu dvorca Khuen-Belassi u Nuštru prvih 10 od ukupno 183 avarska groba, koliko ih se, kako je otkriveno u svibnju, nalazi na toj lokaciji. Avarsko groblje otkriveno je slučajno u siječnju 2011. godine, jer nuštarska općina namjerava projekt obnove dvorca Khuen-Belassi i pripadajućega arboretuma kandidirati za EU fondove. Stoga je bilo potrebno izmjestiti nogometno igralište u neposrednoj blizini dvorca, a nova lokacija igrališta otkrila je avarsko groblje. "Istraživanje avarskoga groblja u Nuštru je počelo 2. rujna i za sada su u dva groba pronađeni ostaci pokojnika pokopani zajedno s pokojnikovim konjem", doznaje se od voditeljice arheoloških istraživanja Anite Rapan-Papeša, koja pojašnjava da je riječ o dva avarska velikodostojnika koji su se uobičajeno pokapali s ritualno ubijenim konjem. U spomenutim grobovima pronađeni su ostaci konjske opreme, uzdi i oglavlja.
  
Arheolozi su pronašli i dvije pojasne garniture, odnosno dva kožna pojasa s brončanim okovima, kopčama i jezičcima. U jednom od otvorenih grobova pronađene su perle, naušnice i ogrlice od staklene paste i bronce, a u većini grobova keramičke posude u koje se stavljala hrana kao popudbina za drugi svijet. "Groblje za sada datiramo na kraj 8. i početak 9. stoljeća, odnosno pred sam kraj avarskoga razdoblja, a područje istočne Slavonije bilo je u to vrijeme rubni jugoistočni dio Avarskoga kaganata", pojašnjava arheologinja Rapan-Papeša. Posebno ističe činjenicu da je nakon 1988. godine ovo prvo istraživanje avarskoga groblja u RH, a nuštarski nalazi bit će sustavno obrađeni, te će se nad njima obaviti antropološke, arheobotaničke, arheozoološke i druge analize.
   
TRAŽI SE NASELJE
  
Za sada arheolozi u Nuštru nisu locirali avarsko naselje za koje se pretpostavlja da se nalazilo u blizini groblja. Pretpostavljaju da broj od 183 avarska groba nije konačan, odnosno da je groblje šire. Trenutačno se, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture, istražuje površina veličine nogometnog igrališta.
  
ROBERTA MESIĆ
 
GLAS SLAVONIJE, 08.09.2011.