Slobodna Dalmacija - Kanadskim filmom "Curling" otvoren Split Film Festival

Dame i gospodo, cijenjeni autori, dragi gosti, ljubitelji filmske umjetnosti...
 
Dobra večer svima i dobro došli na 16. Splitski filmski festival - Međunarodni festival novog filma. Pozdravljamo sve nazočne i nadamo se da ćemo se viđati i na predstojećim projekcijama i ostalim popratnim programima u danima koji slijede...
- ovim riječima glumica Bruna Bebić Tudor pozdravila je prisutnu svitu u kinu “Central“ na subotnjem svečanom otvaranju 16. STFF-a kojem su nazočili brojni kulturnjaci i gosti iz zemlje ili inozemstva, uključujući režijskog maga Belu Tarra, Čedomira Kolara, producenta i dobitnika Oscara za film “Ničija zemlja“, koji je član festivalskog žirija kao i Roberta Aronsona, Radoslava Bužančića, izaslanika Ministarstva kulture RH i Maju Munivranu, pročelnicu za kulturu grada Splita itd.
     
Split film festival otvoren je filmom “Curling“ kanadskog redatelja Denisa Cotea, nagrađenim Srebrnim leopardom u Locarnu, a već od popodnevnih sati krenule su projekcije u kinima “Zlatna vrata“ i “Karaman“.
 
I ove godine STFF će prikazati veliki broj filmova, dugometražnih i kratkometražnih, uz posebne programe, predavanja, prezentacije te Drive in kino, koje se prvi put otvara u Hrvatskoj na ovim prostorima.
 
Istodobno s otvaranjem STff-a, kao dio predprograma festivala, zatvorena je dvotjedna radionica čuvenog Mađara Tarra za šest polaznika, čiji će se kratki filmovi moći pogledati posljednjeg dana manifestacije.
 
Tarr je izrazio zadovoljstvo polaznicima i ostvarenim radom s grupom mladih filmaša, štoviše svima im je ostavio kontakt za daljnja pitanja i eventualnu suradnju u budućnosti.
    
MARKO NJEGIĆ 
 
SLOBODNA DALMACIJA, 11.09.2011.