Glas Koncila - Nova sakralna galerija

- U ozračju očekivanja dolaska pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, u četvrtak 5. svibnja svečano je otvorena prva privatna galerija sakralnih umjetničkih djela u Hrvatskoj - "Laudato Corde". Galeriju je u sklopu novootvorenog poslovno-stambenog kompleksa "Kvaternik Plaza", Maksimirska 10 u Zagrebu, otvorio i blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško koji je u svom obraćanju rekao "kako nema niti jednog prostora u koji Bog ne ulazi svojim utjelovljenjem. Govor o ljepoti poseban je i zahtjevan zato što osjećamo da Bog progovara na najbliži način. Neka Bog svojim Duhom bude i ovdje prisutan jer govori snagom umjetnika i kroz njihova djela" - zaključio je biskup.
  
U programu otvaranja prisutnima se obratio povjesničar umjetnosti i kustos Umjetničkog paviljona u Zagrebu prof. Stanko Špoljarić te je istaknuo "kako ovaj prvi postav galerija 'Laudato Corde' okuplja eminentne umjetnike suvremene hrvatske likovne scene koji su temi sakralne umjetnosti pristupili vidom umjetničke originalnosti duboko shvaćajući ikonografsku stranu i poruke evanđelja". Govorio je i izaslanik ministra kulture, ravnatelj uprave za izvedbene umjetnosti i audio-vizualnu djelatnost Srećko Šestan, a vlasnica galerije mr. Ksenija Abramović istaknula je da je "galerija zamišljena ne samo kao prodajni prostor već i kao mjesto pokretanja ideja i projekata vezanih uz hrvatsku sakralnu umjetnost. Želja nam je napraviti iskorak koji omogućuje da se prepoznaju istinske vrijednosti duhovnosti i likovnosti kao i povezanost sakralne umjetnosti sa svakodnevnicom te da se kroz sakralni izraz pruži novi prikaz ljudskosti i likovne kvalitete".
 
U galeriji "Laudato Corde" izložena su djela Ive Dulčića, Zlatka Šuletnića, Dure Sedera, Josipa Biffela, Kuzme Kovačića, Josipa Poljana, Vasilija Jordana, Tomislava Buntaka, Josipa Botterija Dinija, Vladimira Blažanovića, Tihomira Lončara i drugih, a postav je moguće razgledati svaki radni dan i subotom od 13 do 20 sati.
 
GLAS KONCILA, 15.05.2011