Glas Istre - Motivirati kulturne djelatnike i umjetnike da se uključe u programe EU-a

PREDSTAVLJEN EUROPSKI PROGRAM KULTURA 2007. - 2073.
 
Istarskim je kultumjacima jučer u muzeju Lapidarium predstavljen program Europske unije Kultura 2007. - 2013., namijenjen financiranju projekata za jačanje europskog kulturnog područja suradnjom između kulturnih stvaralaca, korisnika i ustanova s ciljevima promicanja transnacionalne mobilnosti   zaposlenih u kurturi, kulturnih i umjetničkih djela te poticanja međukulturnoga dijaloga. Cilj info dana, organiziranog u suradnji županijskog Odjela za kulturu. Odjela za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture i Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualne djelatnosti i kulturu Europske komisije, upravo je potaknuti ih da se uključe u što većem broju.
 
- Rezulati su u Hrvatskoj prilično zadovoljavajući, ali velika većina projekata je iz Zagreba, napomenula je Križanka Brkić iz Odjela za kultumu kontaktnu točku.
 
Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju Hrvatska je 2006. godine postala puno-pravna Članica programa Kultura čiji ukupni budžet za sedmogodišnje razdoblje iznosi 400 milijuna eura i kojim se najvećim dijelom sufinanciraju projekti suradnje s 50-postotnim iznosom. Godišnja članarina koju Hrvatska izdvaja iznosi 170 tisuća eura, a od 2007. je na njenom području godišnje ostvareno između 262 tisuće i 1,09 milijuna eura.
 
- Što se Istre tiče, dosad imamo samo jednog koordinatora, odnosno vodećeg partnera - Labin Art Express za projekt "Underground city XXI." Kao suorganizator na projektu razmjene djelatnika u podrucju vizualnih umjetnosti i mladih suvremenih umjetnika sudjelovao je i muzej Lapidarium. ali je prelaskom bivse ravnateljice u Muzej modeme i suvremene umjetnosti u Rijeci suorganizacijsku utogu preuzeo taj rijecki muzej, objasnila je Brkić.
 
Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Tortjica je naglasio da nastoje motivirati kulturne djelatnike i umjetnike da se uključe u programe EU-a.
Rezultati su različiti - više nego zadovoljavajući na području spomeničke baštine, ali s nedovoljnim odazivom upravo za program Kultura. Okupljene je pozvao da se jave njegovom odjelu da bi izdvojili kvalitetne projekte u skladu s istarskom kultumom strategijom, pripremili ih, uz logističku i financijsku  potporu Istarske županije, i izborili se za europska sredstva.
 
 - Sve drugo bit će samo privremeno gašenje vatre jer obraćanje ministru, županijskom, gradskom i općinskom pročelniku za raspoložive male iznose dugoročno nikome ne može koristiti, zaključio je Torbica
 
Natječaj za financiranje posvećen suradnji s trećim zemljama i način ispunjavanja prijavnica predstavila je Fiona Deuss-Frandi, projektna koordinatorica Izvršne agencije za obrazovanje. Za 2011., u kojoj će s ukupno 1,5 milijuna eura biti financirano izmedu 8 i 10 projekata, treća zemlja je Meksiko, a 2012. će to biti Južnoafrička republika.
 
Predstavljeno je i nekoliko primjera dobre prakse. Spomenka Stimec iz Hrvatskog saveza za esperanto pokazala je kako su s partnerima iz Slovenije, Italije i Indije preveli po jedno djelo dječje književnosti iz svake od četiriju zemalja i predstavili ga po školama, uz kulturu i običaje zemlje iz koje dolazi. Svoja su iskustva iznijeli i Peter Tomaz Dobrila iz KID-a Kibla i predstavnice Kulturne kontaktne točke Slovenije.
 
K. FLEGAR
 
GLAS ISTRE, 19.03.2011.