Vijenac - Jendričku nagrada za sveukupni opus

22. PJESNIČKI SUSRETI DRENOVCI 2011, DRENOVCI, 6.i 7. SVIBNJA
 
Uručivanjem povelje Društva hrvatskih književnika Visoka žuta žita Slavku Jendričku završeni su 22. pjesnički susreti Drenovci 2011, tradicionalana književna manifestacija koja se ove godine održala 6. i 7. svibnja.
 
U programu drenovačke književne manifestacije, osmišljene kao mjesto susreta uglednih pjesnika iz Hrvatske i susjednih zemalja te mladih neafirmiranih autora nagrađenih na prethodnim Susretima, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Društva hrvatskih književnika, Ogranka DHK slavonsko-baranjsko-srijemskog, Vukovarskosrijemske županije, Općine Drenovci i Duhovnog hrašća iz Drenovaca, sudjelovali su Tomislav Marijan Bilosnić, Franjo Džakula, Jurica Vuco, Mirko Ćurić, Nikola Đuretić. Robert Roklicer, Krešimir Bagić, Josip Cvenić, Božica Zoko, Branko Čegec, Ljerka CarMatutinović i Slavko Jendričko.
 
Najboljim pjesničkim zbirkama autora iz Slavonije, tiskanima u razdoblju između dva Susreta, od deset prijavljenih, proglašene su i nagrađene nagradom Duhovno hrašće zbirke Trebalo bi srušiti zidove Krešimira Bagića i Nedovršena slika sudnjega dana Mirka Ćurića.
 
Nagrada za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis mladog autora iz Slavonije (do 35 godina) pripala je Davoru Ivankovcu iz Nuštra, a uručen mu je i ugovor o tiskanju prve zbirke pjesama Rezanje magle.
 
U ime umjetničkog odbora 22. pjesničkih susreta Drenovci 2011. povelja Visoka žuta žita, statua i nagrada uručeni su Slavku Jendričku, za njegov sveukupni književni opus i trajni prinos hrvatskoj literaturi.
 
Jendričko (1947), urednik biblioteke Književne omladine Duhovni poligon, časopisa Poezija i Riječi i nekadašnji urednik Kvirinovih književnih susreta, do danas je objavio šesnaest pjesničkih zbirki te je uvrštavan i u antologije, panorame i zbornike.
 
Jendričko je u četrdesetogodišnjem bavljenju poezijom „iskušavao različite poetičke izraze kojima je zajednički nemimetičan odnos spram zbilje. Kao i mnogi pjesnici koji počinju objavljivati potkraj 60-ih i početkom 70-ih, i Jendričko se u svojoj poeziji bavi razgradnjom jezičnoga znaka, ali i njegovom zabavnom obnovom".
 
Sisački pjesnik i revan komentator društvenopolitičkih zbivanja, zbog „visokom kakvoćom dosljednoga, poetološki vitalnog i vitalističnog pjesničkoga djela, razvijene lirske moderne vedrine u cijelosti, upravo je (...)
 
Povjerenstvu Susreta nedvojbeni izbor za ovogodišnjeg laureata Povelje Visoka žuta žita za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti", stoji u obrazloženju nagrade.
 
NIKA ŠTRIGA
 
VIJENAC, 19.05.2011.