Glas Istre - Plamenom u vladavinu Zlatnog lava

U UMAGU SINOĆ OTVOREN 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMORNOG TEATRA

Gradonačelnik Vili Bassanese predao je vatru nježnim balerinama i baletanu iz škole Carlota Grisi, koji su je ponijeli gradskim ulicama u pratnji suvremenih vitezova na moćnim motorima, a plamen je upalila predsjednica žirija Sibila Petlevski
 
Bajkovitim ceremonijalom sinoć je otvoren 12. međunarodni festival komornog teatra Zlatni lav, koji će do 10. svibnja, pod umjetničkim vodstvom njegovog utemeljitelja Damira Zlatara Freya, publici priuštiti užitak u 15 kazališnih predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine. Prema već tradicionalnom, pomno osmišljenom scenariju, umjetnici i uzvanici su se okupili na prijemu u gradskoj palači. Tu je gradonačelnik Vili Bassanese predao vatru nježnim balerinama i baletanu iz škole Carlota Grisi, koji su je ponijeli gradskim ulicama u pratnji suvremenih vitezova na moćnim motorima - članova Moto kluba Staaari rokeri, sve do parka pred gradskim kazalištem, gdje ju je preuzela i festivalski plamen upalila predsjednica žirija Sibila Petlevski, profesorica na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, književnica i performerica. Okupljenima se obratio i ravnatelj Uprave u Ministarstvu kulture Srećko Šestan.
  
Na putu vatre građani i turisti su imali prigodu razgledati izložbu kazališnih plakata pokojnog autora Predraga Spasojevića, priređenu u bivšem Martradeu u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti Istre, koju je otvorila njegova ravnateljica Gorka Ostojić Cvajner. Upoznali su voditeljicu programa Barbaru Kolar i domaćicu festivala Milu Elegović, doznali da su članovi žirija teatrologinja Mani Gotovac i ravnatelj virovitičkog kazališta Miran Hajoš te zasluženim aplauzom pozdravili nastup Zdenke Kovačićek koja je interpretirala Janis Joplin. Radnja se zatim premjestila u gradsko kazalište na "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea u režiji Zoltana Puškaša, ansambla mađarske manjine Novosadsko pozorište Ujvideki Szinhaz. Okrugli stol o prvoj ovogodišnjoj predstavi zakazan je za danas u 12 sati na terasi bistroa TI - Ml, a večeras je u 21 sat na repertoaru "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" Danila Kiša u režiji Gradimira Gojera i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.
 
KRISTINA FLEGAR
 
GLAS ISTRE, 02.07.2011.