Novi list - Koprodukcije i razmjena predstava

ODRŽAN SASTANAK INTENDANATA HRVATSKIH NACIONALNIH KAZALIŠTA
  
U uredu riječke intendantice HNK Ivana pl. Zajca Nade Matošević Orešković održan je sastanak intendanata hrvatskih nacionalnih kazališta. Na drugom od ukupno četiri sastanka, riječka intendantica te intendantica HNK u Zagrebu Ana Lederer, intendant HNK u Osijeku Božidar Šnajder te v.d. intendanta HNK u Splitu Duško Mucalo razgovarali su o zajedničkim aktualnim temama.
    
Prvi od zaključaka riječkog sastanka dogovor je o nastavku zajedničke pripreme nacrta strategije hrvatskih nacionalnih kazališta što uključuje današnji položaj HNK-a u zemlji, njihov ustroj te način funkcioniranja, u okviru postojećeg Zakona o kazalištu. Međutim, temeljeno na dosadašnjoj praksi primjene navedenog Zakona, intendanti će izraditi prijedlog njegovih izmjena te ga uputiti Ministarstvu kulture.
  
Drugi zaključak odnosi se na zadaću pokušaja ispravljanja pogrešne percepcije javnosti, naročito intenzivirane aktualnom krizom, o kulturnim institucijama, pa tako i o kazalištima, kao potrošačima proračunskih sredstava, te potrebe skretanja pažnje na važnost postojanja i rada nacionalnih kazališta. Posebice je to važno, kako je istaknuto na sastanku, jer umjetnički intenzivno participiramo u europskom kontekstu, a kultura i kulturni identitet jesu ono bez čega se naprosto ne može egzistirati u široj europskoj zajednici.
  
Donesena je i odluka o intenziviranju međusobne suradnje zajedničkim koprodukcijama i međusobnim razmjenama predstava. Rezultati te odluke bit će djelomično vidljivi već tijekom ove kazališne sezone. Sljedeći sastanak intendanata hrvatskih kazališnih kuća bit će održan u Osijeku. (K. C.)
 
NOVI LIST, 10.10.2011.