Zadarski list - Francuski lutkari oduševili

 
REVIJA LUTKARSKIH KAZALIŠTA I PRATEĆA IZLOŽBA SINOĆ OTVORENI U HKD-u NA SUŠAKU
   

Šesnaesta Revija lutkarskih kazališta otvorena je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Zrinka Kolak-Fabijan istaknula je da ove godine na Reviji sudjeluje 13 kazališta s 14 naslova, a do 11. studenoga bit će prikazane predstave iz Hrvatske, Slovenije i Francuske. U ime riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela obratio se njegov zamjenik Miroslav Matešić, koji je podsjetio na bogatu tradiciju lutkarstva u Rijeci.
 
Reviju je otvorio Srećko Šestan kao predstavnik Ministarstva kulture, naglasivši da je riječ o manifestaciji koja na najbolji način pokazuje umijeće hrvatskih lutkara, a istodobno donosi i ponajbolje predstave iz Europe i svijeta. Šestan je ovom prilikom čestitao Gradskom kazalištu lutaka Rijeka na tome što je predstava "Slavuj" u oštroj konkurenciji selektirana za Svjetski kongres i festival UNIME 2012. u Kini.
 
Nakon svečanog otvorenja Revije prikazana je lutkarska predstava za odrasle "Oni koje nosim sa sobom" u režiji Michela Price i izvedbi skupine Compagnie du Coin qui Tourne iz Strasbourga. Ova neverbalna predstava govori o aktualnom problemu izbjeglištva. Lutka u pratnji videa i harmonike pripovijeda dirljivu priču o ocu u izgnanstvu, o nevjerojatnoj hrabrosti potrebnoj da bi se sve napustilo, pa čak i obitelj, prolazeći kroz granice ponekad i po rizik vlastitog života, da bi se započelo ponovno tamo gdje je sve nepoznato. Francuske lutkare brojna riječka publika nagradila je pljeskom.
 

U atriju HKD-a otvorena je izložba slika "The sound of music" Loredane Bradaschije. Prof. Subhija Selesković Merdanović autoricu je predstavila kao izrazitu koloristicu, čije boje pršte poput dječjeg veselja, dok je prof. Tea Paškov Vukojević kazala da svaka izložena slika u sebi krije mnoštvo priča u priči. U sklopu Revije u kazalištu lutaka otvorena je i izložba "Tragom lutke" skupine autora, većinom članova ULUPUH-ove sekcije za kreaciju igračaka i lutaka te članova drugih ULUPUH-ovih sekcija.
  
KIM CUCULIĆ 

ZADARSKI LIST, 07.11.2011.