Glas Slavonije - Predstavljeno blago jadranskog Titanika

OTVORENA IZLOŽBA SZENT ISTVAN
 
Uoči blagdana sv. Stjepana, u osječkom Muzeju Slavonije otvorena je izložba Szent Istvan ili punog naziva Zaštićeni podmorski lokalitet - S.M.S. Szent Istvan austrougarski bojni brod klase Tegetthoff.
 
Riječ je o bojnom brodu Austro-Ugarske Monarhije Szent Istvan, sagrađenom u riječkom brodogradilištu Ganz&Comp. Danubius A.-G., porinutom u more 14. siječnja 1914. Brod u sastav flote ulazi 18. studenoga 1915., a matična mu je luka bila Pula.
 
- Bio je to jedan od četiri najveća broda austro-ugarske flote. Cilj im je bio uništiti savezničku blokadu Otrantskih vrata. No, umjesto toga, pogođen torpedima talijanske ratne mornarice 10. lipnja 1918. potonuo je kod otoka Premude - objasnila je Katarina Pocedić, kustosica Povijesnog muzeja Istre iz Pule.
 
Ona je, zajedno s kolegama Davorom Mandićem, Gordanom Milaković i Gracijanom Kešcem, autorica ove izložbe, koja se može pogledati do 11. prosinca.
 
Gracijano Kešac, ravnatelj pulskog Povijesnog muzeja, dodao je da je brod Szent Istvan otkriven 1974. godine prilikom snimanja emisije Tajne Jadrana Radiotelevizije Zagreb, a ponovno postaje zanimljiv 1990. godine kada talijanski ronioci pronalaze olupinu. - Sustavno istraživanje počinje 1995. godine. Otada je nekoliko ekspedicija načinilo foto i videodokumentaciju te izvadilo velik broj predmeta koji su restaurirani i pohranjeni u Povijesnom muzeju Istre - rekao je Kešac.
  
Izložbu je otvorila Ivana Sudić, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku, u ime ministra kulture, koji je kao podvodni arheolog sudjelovao u ovoj ekspediciji.
 
Dvostruka suradnja

 
Ova je izložba rezultat dvostruke suradnje. "Povijesni muzej Istra već je gostovao kod nas s izložbom Povijesne fotografije u Istri. U tom muzeju upravo gostuje naš muzej s izložbom Keramika i staklo", istaknuo je Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije. Naglasio je dobru suradnju s predstavnicima mađarske nacionalne manjine te zahvalio zboru Mađarskog kulturnog društva Nepkor na skladanju i interpretaciji kompozicije Szent Istvan, upravo za ovu prigodu. U ime Saveza mađarskih udruga zahvalio je Istvan Tokai.

 VESNA LATINOVIĆ
 
GLAS SLAVONIJE, 22.08.2011.