Vjesnik - Na dodjeli UNESCO-ovih povelja u Vladi se i zaojkalo

Premijerka Jadranka Kosor uručila je u nedjelju u Banskim dvorima UNESCO-ove povelje za hrvatska dobra nematerijalne kulturne baštine: za Sinjsku alku i medičarski obrt s područja sjeverne Hrvatske te Povelju za ugroženu nematerijalnu kulturnu baštinu kojoj je potrebna hitna zaštita - ojkanje.
 
 

FOTO. VJESNIK

      
Ta tri nematerijalna kulturna dobra uvrštena su na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva na UNESCO-ovu zasjedanju u Nairobiju u studenom 2010., dok je na zasjedanju u Abu Dhabiju 2009. na u UNESCO-ovu listu upisano sedam hrvatskih dobara: dubrovačka Festa svetog Vlaha, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, godišnji proljetni ophod Kraljice (Ljelje) iz Gorjana, procesija Za križen na otoku Hvaru, godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva i čipkarstvo u Hrvatskoj.
 
Premijerka Kosor poručila je da hrvatsku nematerijalnu baštinu treba očuvati od prekomjerne komercijalizacije i nestanka, te istaknula njezinu važnost za turizam.
 
"U EU ćemo ući visoko uzdignute glave, ponosni na ono što jesmo, na našu tradiciju i kulturu. Ovo je dio one popudbine koju unosimo u Uniju, bogatstvo kojim ćemo se ponositi i koje ćemo promicati", naglasila je Kosor. Nju i sve nazočne na svečanosti svojim je ojkanjem posebno obradovao Tomo Jagodić iz Ličkog Lešća, koji je premijerki darovao i rakiju, dok su joj predstavnici medičara poklonili svoje proizvode.
   
"Puno je ljepše poslati ljubavnu poruku ne SMS-om, nego licitarskim srcem. Prekrasno je i vjenčati se uz licitarska srca, to su izvrsni brakovi, a prekrasno je i pogledati se u zrcalo u licitarskom srcu", izjavila je medičarka Vlasta Hubicki iz Marije Bistrice. Predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipo Jukić ustvrdio je da UNESCO-ovo priznanje puno znači za Alku jer pokazuje da ona nije samo lokalna manifestacija, nego bogatstvo Hrvatske i svijeta.

"Zahvalni smo i Vladi i Ministarstvu kulture na angažmanu pri uvrštavanju hrvatskih dobara na UNESCO-ov popis", rekao je Jukić istaknuvši kako povelje svjedoče o prepoznavanju posebnosti hrvatske baštine u svjetskim razmjerima.
  
M. LIPOVAC
   
VJESNIK, 21.02.2011.