Vjesnik - Hrvatski gluhi umjetnici nadmašili očekivanja

Na slikarskom natjecanju pod nazivom Valcuvina in Cornice gluhi slikari iz Hrvatske sudjeluju već pet godina i osvojili su mnoge nagrade i priznanja zahvaljujući svojem radu i kvaliteti te entuzijazmu predsjednice udruge Vande Šagovac. Sudjelovanje na natjecanju bilo je moguće i zahvaljujući potpori Ministarstva kulture.

U organizaciji udruge za kulturu osoba oštećena sluha Hrvatske "Svijet tišine" gluhi umjetnici sudjelovali su na 23. međunarodnom natjecanju gluhih umjetnika u Cuviu – općina Varese, u Italiji od 19. – 21. lipnja. 2011.
 
Na tom slikarskom natjecanju pod nazivom Valcuvina in Cornice gluhi slikari iz Hrvatske sudjeluju već pet godina i osvojili su mnoge nagrade i priznanja zahvaljujući svojem radu i kvaliteti te entuzijazmu predsjednice udruge Vande Šagovac. Sudjelovanje na natjecanju bilo je moguće i zahvaljujući potpori Ministarstva kulture.
 
Godine 2009. udruga "Svijet tišine" dobila je u Italiji zlatnu medalju za rad na umrežavanju udruga u kulturi Republike Hrvatske i Republike Italije.
 
Ove su se godine hrvatski gluhi umjetnici nametnuli kvalitetom i prepoznatljivošću pa su od sedam mogućih nagrada osvojili pet i dva priznanja te nisu ostavili mnogo za ostale slikare.
 
Prvu je nagradu odnio Ming-Sheng Pi, član udruge iz Zagreba, drugu Nikola Vukojević iz Slavonskog Boda, treću Pavao Bohaček iz Zagreba, četvrtu Jasminka Glibotić iz Zagreba, petu Josip Vukojević iz Slavonskog Broda, a priznanje je dobila Gordana Vuger iz Zagreba.
 
U konkurenciji mladih gluhih slikara prvu nagradu je dobila Kristina Popović iz Zagreba.
  
Udruga "Svijet tišine" nagrađena zlatnom plaketom organizatora - milanskog Udruženja gluhih umjetnika.
 
Ovo je natjecanje pokazalo da postoji velika potreba gluhih umjetnika za okupljanjem tog tipa, jer je to prigoda za nadogradnju znanja, razmjenu iskustava sa stranim umjetnicima i uspostavljanje međusobne suradnje. To je prilika i mjesto gdje se nagrađuju uspjeh i rad.
 
S. B. V.
 
 
VJESNIK, 14.07.2011.