Glas Istre - Petnaest različitih umjetničkih izričaja

U MMC-u LUKA OTVORENA IZLOŽBA "POHVALA PROSJEČNOSTI"
  

- Izložba naslovljena "Pohvala prosječnosti" otvorena je u petak navečer u MMC-u Luka i galeriji Anex, a riječ je o autorskoj koncepciji selektorice Sabine Salamon. Svojim su se radovima predstavili Tomislav Brajnović, Iva Gobić Vitolović, Igor Gustini, i.j.PINo, Branko Kolarić, Davor Rapaić, Nikola Ražov, Silvo Šarić, Vedran Šilipetar, Goran Škofić, Bojan Šumonja, Bernard Teklić, Ivona Verbanac, Dorina Vlakančić i Darija Žmak.
  
- Filozofija i književnost ispisale su neznani broj pohvala, u rasponu od svecima nadahnutih molitvi do novovjekih ciničnih rasprava i poučaka te suvremenih eseja namijenjenih promišljanju praktičnog života. Raznih književnih stilova, raspoloženja i podrijetla, veličale su natprosječnost i iznimnost, ponekad krajnosti, indirektno slaveći neki bolji život i dosad neostvarene kvalitete. Ipak, pohvale upućene odličnima, a rjeđe njihovoj zrcalnoj slici - luđacima, ostaju rariteti ili utopijske priče, jer se njihova mjerila doimaju nedostižnim receptom. Prosječnost kao tema izložbe inspirirana je mišlju da se većina nas ne miri, a još manje identificira s njom. Postavljena kao pitanje, ne u očekivanju kategoričkih odgovora, već s idejom da potakne na razmišljanje, osujeti sigurnost pozicija, pokaže pronicljivost i senzibilitet autora za životna pitanja koja u svakodnevnom životu nisu tema razgovora, jer prosječnim se ne osjeća nitko, rekla je prilikom otvorenja kustosica Sabina Salamon.
 
Na natječaj izložbe pristiglo je osamnaest prijava, od kojih je izabrano dvanaest, što uz pozvana tri autora čini petnaest izlagača koji se manje ili više neposredno dotiču zadane teme.
 
Radovi su realizirani u raznim medijima, a spomenimo da je tu i uradak u tehnici akrila i linoreza "Ecce homo" jednog učenika petog razreda, čiji je mentor Vedran Šilipetar.
   
Izložba, koja je ostvarena uz financijsku potporu Grada Pule, Istarske županije, Ministarstva kulture RH i pulske Turističke zajednice, ostaje otvorena do 26. listopada.
 
Prosječnost kao tema izložbe inspirirana je mišlju da se većina nas ne miri, a još manje identificira s njom.
 
VANESA BEGIĆ
    
 
 
 
GLAS ISTRE , 10.10.2011