Zadarski list - Zagrebačka škola crtanog filma je hrvatski kulturni brend

PROSLAVA HRVATSKE ANIMACIJE U MSU
 
Važne obljetnice za hrvatsku animaciju proslavljene su 30. svibnja u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti - 50 godina jedinog hrvatskog Oskara za animirani film "Surogat" Dušana Vukotića, 60 godina prvog animiranog filma u Hrvatskoj "Veliki miting" Waltera Neugebauera i 55 godina od osnivanja Studija za crtani film pri Zagreb filmu.
 
Proslavi u MSU, uz predstavnike Grada Zagreba i Ministarstva kulture, nazočio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je uz ostalo rekao:
 
- Kada je 1956. skupina entuzijasta i vizionara osnovala Studio za crtani film trebalo je imati hrabrosti i kreativnosti da bi se u tadašnjim skromnim materijalnim i tehnološkim uvjetima razvila jedna od najpoznatijih svjetskih škola animacije, danas jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih kulturnih brendova. Originalnost i revolucionarnost zagrebačke animacije ovjenčana je jedinim hrvatskim Oskarom, a tri kasnije nominacije hrvatskih autora animiranih filmova za tu nagradu samo su potvrda trajnog i kontinuiranog uspjeha Zagrebačke škole crtanog filma, čija se tradicija nastavlja i danas, naglasio je Josipović.
 
Predsjednik Josipović je uručio Nedeljku Dragiću odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi i izniman doprinos svjetskoj i hrvatskoj animaciji, a "Zagreb filmu" Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge i doprinos u promociji animacije u Hrvatskoj i svijetu. Povelju RH primio je ravnatelj "Zagreb filma" Vinko Brešan, pozvavši na pozornicu kao zaslužne neke od predstavnika različitih generacija hrvatskih autora, od Pavla Štaltera, Milana Blažekovića i Zlatka Boureka do Joška Marušića i Krešimira Zimonića, te suprugu DušanaVukotića, Lilu Melitu.
 
Uz "Surogata" iz 1961., premijerno prikazan dokumentarni film "Pedesetogodišnjak u pubertetu" Biljane Čakić Veselič o tome što se događalo nakon što je 'Oskar' stigao u Zagreb. U liku profesora Baltazara program je vodio glumac Vid Balog.
 
NIVES GAJDOBRANSKI
 
ZADARSKI LIST, 01.06.2011.