Vjesnik - Riječka filharmonija slavi deseti rođendan

ZNAČAJAN JUBILEJ RIJEČKA FILHARMONIJA OBILJEŽIT ĆE PRVIM OVOSEZONSKIM, SVEČANIM KONCERTOM OVE SUBOTE
  
Ono što nije uspjelo velikim glazbenicima poput Borisa Papandopula i Vladimira Benića, prije deset godina uspjelo je maestri Nadi Matošević te violinistu i pravniku Ivici Rušinu. Naime, Matošević kao tadašnja umjetnička ravnateljica i šef dirigent i Rušin kao violinist i pravnik, ujedno prvi ravnatelj, tada su utemeljili Riječku filharmoniju, koja je zaživjela zahvaljujući financijskoj potpori Grada Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca. Značajan jubilej Riječka filharmonija obilježit će prvim ovosezonskim, svečanim koncertom u subotu, 29. listopada u 20 sati, i to u sklopu glazbeno-scenske manifestacije Zajčevi dani 2011.
    
Ravnatelj Filharmonije Marijan Orešković kazao je da će njeni članovi publici pružiti prigodu istinskog užitka u zanimljivom i pomno odabranom koncertnom programu, pod ravnanjem maestre Nade Matošević. U tome će se vrsnim riječkim glazbenicima pridružiti i solistica Martina Filjak, pijanistica koja se ubraja među najdarovitije hrvatske glazbenike novije generacije. Na programu su djela Berislava Šipuša, Petra Iljiča Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova. Tako će na koncertu biti praizvedena skladba "More Rijeka", što ju je Berislav Šipuš skladao upravo za jubilej Riječke filharmonije. Na programu je i Koncert za klavir i orkestar Petra Iljiča Čajkovskog, jedno od njegovih najpopularnijih djela koje danas ulazi među najpoznatije klavirske koncerte uopće, te glasoviti Rahmanjinovi Simfonijski plesovi.
 
Prije nego što su se proslavili, s Riječkom filharmonijom nastupili su brojni poznati glazbenici poput čelista Stjepana Hausera, za kojega se danas može reći da je megapopularan. Hauser je prvo profesionalno glazbeno iskustvo doživio upravo s Riječkom filharmonijom, kada je još kao 16-ogodišnjak postao njezin najmlađi član. Tu su i glazbenici kao što su Marco Graziani, Martina Filjak, Goran Končar ili Monika Leskovar, te od dirigenata mestro Nikša Bareza.
 
Ove sezone Riječkom filharmonijom ravnat će maestro Ivo Lipanović, a bilo je i mlađih dirigenata kao što su Luka Vukšić i Igor Vlajnić. Nastupili su i neki respektabilni inozemni glazbenici. Primjerice, na prvom koncertu 2001. nastupio je izvrstan ruski violinist Sergej Krylov, a prošle godine i Stefan Milenković.
 
Govoreći s desetogodišnjim odmakom, Matošević kaže da se s ponosom može osvrnuti na djelovanje Riječke filharmonije, te zahvaliti svim glazbenicima koji su sudjelovali u njenim koncertima. Intendantica ističe da bez potpore HNK Ivana pl. Zajca, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva kulture i sponzora djelatnost Riječke filharmonije ne bi bila moguća. Uz Zagrebačku, Riječka filharmonija jedina je u Hrvatskoj i smatra se stupom riječke, pa tako i hrvatske koncertne scene, jer pridaje važnost kvaliteti svojih koncerata. "Prednost je što naši glazbenici djeluju i u okviru opernog orkestra, pa se sve prednosti obje vrste muziciranja, i operne i simfonijske vrste, međusobno nadopunjavaju i isprepliću. Mislim da je važno i to što se za svakog nastupa kod orkestra osjeća velika želja i entuzijazam u muziciranju. Svaki koncert za nas same uvijek je poseban doživljaj i takvog ga nastojimo prenijeti i publici", poručuje maestra Matošević.
 
Od osnivanja do danas, s prosječno tri koncerta godišnje, Filharmonija je obogatila riječku koncertnu ponudu vrhunskim muziciranjem riječkih glazbenika te atraktivnim i pomno osmišljenim koncertnim programima, a kao goste svojih koncerata u Rijeku dovela i već čitav niz glasovitih glazbeničkih imena. Svojom nezaboravnom izvedbom Beethovenove Eroice pred više od tisuću slušatelja 2003. godine u bivšoj tvornici Torpedo, Riječka je filharmonija promovirala taj prostor industrijske baštine u koncertni, te u njemu održala svoje vrijedne koncerte.
 
Upitana o daljim planovima, Matošević navodi da Riječka filharmonija nastavlja svoj put održavanja što kvalitetnijih i publici što zanimljivijih koncerata, i to uvijek sa svježim idejama i potičući hrvatsko autorsko i izvođačko stvaralaštvo, te predstavljujući se uvijek ponovno s onim klasičnim, ali i novim repertoarom. U studenome će Matošević prvi put ravnati Filharmonijom u Tbilisiju, s programom Gotovčeva Simfonijskog kola, potom Violinskog konceta Čajkovskog i Bartokova Koncerta za orkestar. Publika u Rijeci imat će pak prigodu uživati u Večeri gruzijske glazbe, koja će biti u znaku gruzijskoga skladatelja svjetskoga glasa Gija Kanchelija.
 
Riječki filharmoničari, uz pijanisticu Martinu Filjak, izvest će djela Berislava Šipuša, Petra Iljiča Čajkovskog i Sergeja Rahmanjinova, a pod ravnanjem maestre Nade Matošević
 
LILJANA MAMIĆ PANDŽA
 
 
VJESNIK, 29.10.2011.